Разкрития: Няма да съдят Байдън за секретните документи, защото имал сериозни проблеми с паметта

3908
Разкрития: Няма да съдят Байдън за секретните документи, защото имал сериозни проблеми с паметта
Снимка: Getty Images

Паметта на Джо Байдън е толкова слаба, че той се бори да си спомни кога е бил вицепрезидент или кога синът му е починал, обявиха федералните прокурори, цитирани от Telegraph. Припомняме, че прокуратурата установи, че президентът на САЩ "умишлено е задържал и разкрил класифицирани материали", но срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения.

Адвокатите, които интервюираха президента на САЩ през октомври като част от разследване на работата му с класифицирани документи, откриха, че той има „мътни“ спомени от времето си на поста при президента Барак Обама и се бори да си спомни ключови подробности.

Още: Няма да повдигат обвинения на Байдън за притежание на секретни файлове

В четвъртък Министерството на правосъдието публикува доклад за работата на Байдън с класифицирани документи след напускането на администрацията на Обама през 2016 г. Докладът заключава, че той не трябва да бъде преследван за неправилно боравене с материалите, тъй като съдебните заседатели ще разберат, че той е просто „добронамерен, възрастен мъж с лоша памет“. Поредица от гафове тази седмица породиха опасения относно когнитивните способности на Джо Байдън, включително две речи през изминалата седмица, в които той твърди, че е говорил с бивши световни лидери, които са били мъртви по това време.

Още: Байдън обвини Тръмп, че е провалил финансирането за Украйна (ВИДЕО)

Говорител на републиканците естествено използва заключенията за целите на предизборната кампания, като заяви, че докладът е доказателство, че Байдън е „неподходящ“ за президентския пост. „Човек, твърде неспособен да бъде държан отговорен за неправилно боравене с класифицирана информация, със сигурност е негоден за Овалния кабинет“, каза Майк Джонсън.

Специалният прокурор на Министерството на правосъдието Робърт Хур очерта в детайли пропуските в паметта на американския президент. „Той не си спомняше кога беше вицепрезидент, забравяйки на първия ден от изслушването кога е приключил мандата му. На втория ден от интервюто пък не си спомни кога мандатът му е започнал“, пише Хър.

Още: Секретни данни от САЩ изтекоха по нелеп начин, може да попаднат в Русия

„Той дори не си спомняше кога синът му Бо е починал. АИ паметта му изглеждаше мъглява, когато описваше дебата за Афганистан, който някога беше толкова важен за него“, разказа Хър. „Наред с други неща, той погрешно каза, че „има наистина различни мнения“ с генерал Карл Айкенбери, когато всъщност Айкенбери беше съюзник, когото г-н Байдън цитира одобрително в меморандума си за Деня на благодарността до президента Обама“, допълни той.

Докладът разкрива, че Байдън попитал адвокатите, които го интервюирали: „Ако беше 2013 г. – кога спрях да бъда вицепрезидент?“ Той също така попита: „През 2009 г. все още ли съм бил вицепрезидент?“

Белият дом отхвърли яростно обвиненията в доклада

От Белия дом отхвърлиха яростно заключенията в доклада на специалния прокурор относно работата на президента Байдън с класифицирани документи, като един служител каза на CNN, че смята някои от критиките за „престъпни“ и „просто погрешни“.

Служителите на Белия дом са особено огорчени от твърденията в доклада, че Байдън има проблеми с паметта и припомнянето, включително по време на многочасовата среща на Байдън с Хър през октомври, както и във връзка със смъртта на сина на Байдън - Бо. 

Този служител каза, че когато многочасовото интервю е започнало през есента, Хър е признал на президента, че ще пита за някои неща от много отдавна и е накарал Байдън да си припомни нещата по най-добрия начин, като е благодарил на президента, че прави интервюто в разгара на сериозна международна криза. През уикенда на интервюто на Байдън Хамас беше нападнал Израел и кризата в Близкия изток ескалира. 

„Разбира се, той беше разбираемо разсеян и управляваше криза в Израел и Близкия изток“, казва служителят. „Сега ретроспективно да се върнем назад и да предположим, че това е показателно за някакъв по-голям проблем с паметта, е грешно. Просто е грешно”, допълни той.

Служители на Белия дом също се противопоставят на препратката в доклада, според която Байдън „не си спомня, дори в рамките на няколко години, кога синът му Бо е починал“. „Той си спомня деня, в който Бо почина всеки ден от живота си и да се предполага друго е обидно“, каза този служител.

Нова поредица от гафове

И въпреки че Джо Байдън винаги е бил склонен към гафове, последната му поредица от забележки повдигат допълнителни въпроси относно това дали той е годен за втори мандат.

Говорейки на две акции за набиране на средства в Ню Йорк, президентът на САЩ разказа същия анекдот, в който се позова на разговор с Хелмут Кол и Франсоа Митеран на срещата на върха на Г-7 в Корнуол през 2021 г. Кол почина през 2017 г. и не е бил лидер на страната от 1998 г. „Когато за първи път бях избран за президент, отидох на среща на Г-7 със седемте държавни глави в Европа и Великобритания“, каза Байдън. „Седнах и казах: „Е, Америка се върна“. И президентът на Франция ме погледна и каза: "За колко време?" Никога не съм мислил за това по този начин. „Тогава Хелмут Кол от Германия ме погледна и каза: „Какво ще кажете, г-н президент, ако вземете London Times утре сутринта и научите, че 1000 души са разбили... вратите на британския парламент и са убили някои [хора] на път [да] откаже на министър-председателя да встъпи в длъжност“, каза още Байдън.

Още: Байдън обърка Макрон с починалия през 1996 г. Митеран и го прати в Германия (ВИДЕО)

Хелмут Кол, който се оттегли преди повече от 20 години, не беше жив, когато Капитолия на САЩ беше щурмуван от поддръжници на Доналд Тръмп. Той почина около четири години преди предполагаемия му разговор с президента на САЩ. Байдън погрешно спомена отново Кол, когато изнесе речта за втори път в същия ден. Изнасяйки почти идентична реч в Лас Вегас в неделя, американският президент твърди, че е разговарял с Франсоа Митеран за бунтовете от 6 януари на срещата на Г-7 в Корнуол. „Митеран от Германия – искам да кажа, от Франция – ме погледна и каза: „Знаеш ли, какво... защо... за колко време се върна?” каза той, очевидно имайки предвид Еманюел Макрон. Франсоа Митеран е избран за френски президент през 1981 г. и остава на поста до 1995 г., като умира година по-късно.

Още: Казусът "Украйна": Байдън търси как да прехвърли горещия картоф?

Въпреки възрастта си, демократите настояха, че нямат план Б, ако Джо Байдън бъде принуден да се оттегли от изборите през 2024 г. по някаква причина. Ако внезапно си тръгне, партията ще бъде оставена да се бори да избере друг кандидат на конгреса си през август. Гласоподавателите и от двете партии признаха пред социолози, че са загрижени за възрастта на Джо Байдън, който ще бъде на 86 години в края на втория си мандат, ако бъде преизбран.

Още: Пуснаха запис, в който Тръмп признава, че държи секретни документи

През последните седмици 77-годишният Доналд Тръмп, който ще бъде опонент на Байдън, също претърпя пропуски. При един от тях той обърка Ники Хейли с Нанси Пелоси, когато говореше за събитията от 6 януари.

Още: Тръмп иска незабавен предизборен дебат с Байдън, но не и с Ники Хейли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...