Русия и САЩ предпазливи един към друг

24257
Русия и САЩ предпазливи един към друг
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин увери американския си колега Барак Обама, че отношенията между двете страни не трябва да пострадат заради разногласията по въпроса за Украйна, съобщиха от Кремъл.

В телефонен разговор, по инициатива на американската страна, двамата президенти са обсъдили критичната ситуация в Украйна. В хода на дискусията са били изразени различни оценки за причините за настоящата криза. Путин е отбелязал, че правителството, което е дошло на власт в Киев в резултат на противоконституционен преврат, налага на източните, югоизточните райони и Крим абсолютно нелегитимни решения. Според него, руската страна не може да пренебрегва исканата от нея помощ и действа в пълно съответствие с международното право.

Путин също така е подчертал първостепенното значение на руско-американските отношения, за да се гарантира стабилност и сигурност в света. "Тези отношения не трябва да бъдат жертвани заради отделни, макар и много важни международни проблеми", цитира пресслужбата на Кремъл държавния глава.

Двамата лидери са се съгласили външните министри на двете страни Сергей Лавров и Джон Кери да продължат интензивните си контакти във връзка със ситуацията в Украйна. 

От своя страна САЩ засега не налагат санкции срещу Русия умишлено, за да може да се води диалог с цел деескалация на кризата в Украйна, посочи държавният секретар на САЩ Джон Кери в четвъртък в Рим, след разговори с руския външен министър Сергей Лавров и министрите на външните работи от няколко западни държави.

Като припомни подписаното от президента на САЩ Барак Обама решение, позволяващо налагане на санкции срещу лица, които, от гледна точка на Вашингтон, са отговорни за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Кери каза: "Има причина да бъде подготвена правната рамка, но не и решение за използването на наказателни мерки срещу конкретни лица. Причината е, че ... ние искаме да бъдем в състояние да поддържаме диалог, който да доведе до намаляване на напрежението", заяви ръководителят на Държавния департамент.

Той отбеляза, че САЩ продължават да настояват Русия да влезе в преки преговори със силите, които сега държат кормилото на властта в Киев.

Кристиан Вигенин и Джон Кери обсъдиха визите за българи в САЩ

Министър Кристиан Вигенин разговаря с американския държавен секретар Джон Кери в рамките на участието им в Конференцията за помощ за Ли...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка