Русия и Тайван: Какво си казаха по горещите теми Джо Байдън и Си Дзинпин (ВИДЕО)

5823
Русия и Тайван: Какво си казаха по горещите теми Джо Байдън и Си Дзинпин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън призова китайския си колега Си Дзинпин да се въздържа от военна подкрепа за Руската федерация във войната ѝ в Украйна. Това стана ясно след срещата между двамата в Сан Франциско на 15 ноември - първа визита на Си в САЩ от 12 години насам.

Байдън заяви, че двамата лидери са обсъдили "бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна", но не сподели повече подробности за разговора по тази тема, нито съобщи, че са били постигнати някакви споразумения.

Още: Джо Байдън и Си Дзинпин: Дългоочакваната среща и резултатите ѝ

Китайският лидер каза, че тайванският въпрос е "най-важният и чувствителен" за Пекин, затова призова САЩ да не подкрепят островната демокрация, за която Китай проявява претенции. Си увери, че страната му не планира да започне война срещу Тайван през следващите години.

Снимка: Getty Images

Си: Няма да има война в Тайван

Той призна, че това е най-голямата и най-опасната тема в отношенията между Щатите и Китай. Си добави, че Китай предпочита мирното обединение на острова с континенталната част на страната, и изложи условията, при които ще се използва сила (те не се споменават публично). Байдън отговори, като повтори, че позицията на САЩ е да поддържат мира и стабилността в региона, пише CNN.

Си отговори: "Вижте, мирът е добър, но в някакъв момент трябва да преминем към по-обща резолюция", предава телевизията, позовавайки се на американски служител.

Китайският лидер призова САЩ да спрат въоръжаването на Тайван и да подкрепят "мирното обединение на Китай", се казва в съобщението за срещата, публикувано от китайската държавна информационна агенция "Синхуа".

Още: Байдън оправда Си Дзинпин и защо трябва да е диктатор (ВИДЕО)

По време на срещата САЩ поискаха от Китай да зачита изборния процес в Тайван в навечерието на президентския и парламентарния вот през януари 2024 г. Въпреки продължаващата загриженост относно масираното военно струпване на Китай около острова, американските служители излязоха от срещата с убеждението, че Си не се готви за инвазия, предава още CNN.

"Вижте, повторих това, което съм казвал, откакто станах президент, и това, което всеки предишен президент в последно време е казвал - че поддържаме споразумението, че има политика на единен Китай и че няма да променям това. Това няма да се промени", заяви Байдън пред репортери след 4-часовия разговор със Си Дзинпин.

Войната в Израел

По време на размяната на реплики за войната между Израел и "Хамас" предимно Байдън е говорел, а Си е слушал, заяви високопоставен американски служител пред CNN. Президентът на САЩ е насърчил Си да използва влиянието на Китай върху Иран, за да предупреди срещу по-широка ескалация. По време на разговорите китайският външен министър Ван И заяви, че вече са провели разговори с иранците по темата.

За помощниците на Байдън е останало неясно доколко сериозно Иран приема посланията на Китай.

Още: Срещата Байдън - Си Дзинпин: Две големи държави не могат да обърнат гръб една на друга (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com