Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тест за коронавирус пробиха мозъчната лигавица на американка

02 октомври 2020, 07:50 часа • 7054 прочитания

Тест с назален тампон за коронавирус проби мозъчната лигавица на американка, в резултат на което мозъчна течност изтече от носа й и я изложи на риск от животозастрашаваща инфекция, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. 40-годишната пациентка е имала недиагностицирано рядко състояние и тестът, на който се е подложила, може да е бил извършен неправилно.

„Това подчертава необходимостта от адекватно обучение на онези, които извършват тестовете и необходимостта от бдителност след извършването им”, посочи специалистът по уши, нос и гърло Денис Краус от болница „Ленокс Хил“ в Ню Йорк. Уолш, който практикува в болницата на Университета в Айова, каза, че жената е била подложена на назален тест преди планова операция на херния и след това е забелязала, че от едната страна на носа й излиза бистра течност. Впоследствие тя развива главоболие, повръщане, скованост на врата и нетърпимост към изкуствена светлина.

Всъщност жената е била лекувана години по-рано от вътрешно-черепна хипертония - което означава, че налягането от цереброспиналната течност, която защитава и подхранва мозъка, е било твърде високо.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес