САЩ изпращат военен кораб и изтребители близо до Иран

10601
САЩ изпращат военен кораб и изтребители близо до Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати изпращат разрушител, както и изтребители F-35 и F-16 в Близкия изток. Ходът цели да възпре Иран да пленява кораби в Персийския залив, съобщават от Пентагона.

До този ход се стигна, след като иранските военноморски сили се опитаха да завземат два търговски кораба в Ормузкия проток и Оманския залив по-рано този месец, като при единия инцидент откриха огън по един от търговските кораби, предаде АФП.

Напрежение в Ормузкия проток в зона на ирански военни учения

Иран е отправил предупредителен сигнал с дрон към разузнавателен самолет, опитал се да се приближи до зона, в която се провеждат учения...

"В светлината на тази продължаваща заплаха и в координация с нашите партньори и съюзници Министерството на отбраната засилва присъствието и способността ни да наблюдаваме пролива и околните води", заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, като призова Техеран "незабавно да прекрати тези дестабилизиращи действия, които застрашават свободното движение на търговията по този стратегически воден път".

САЩ: Иран е близо до изработването на ядрена бомба

В петък високопоставен служител от отбраната заяви, че Съединените щати прелитат над Залива с щурмови самолети A-10, въоръжени "с такива боеприпаси, които биха били полезни за борба с бързи лодки и движещи се цели", предава БГНЕС.

Тъй като иранските "бързоходни лодки, бързоходни плавателни съдове се увеличиха като морска заплаха, ние опитахме редица различни начини да се справим с тях. И А-10 доказа, че е способен да го направи", добави служителят.

Иран с военна активност в Оманския залив

Военноморските сили на Иран започнаха ракетни учения в Оманския залив, съобщи държавната телевизия на фона на засилено регионално напре...

Вашингтон заяви, че неговите сили са блокирали два опита на Иран да завладее търговски танкери в международни води край Оман на 5 юли, докато Техеран е поел контрол над търговски кораб на следващия ден.

Нови данни, че Иран помага на Русия да строи завод за дронове

През април и началото на май Иран завладя два танкера в рамките на една седмица в регионални води, а Техеран беше обвинен и в извършване на атака с дрон срещу танкер, собственост на Израел, през ноември 2022 г.

От 2018 г. насам, когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и отново наложи осакатяващи санкции на Ислямската република, имаше поредица от такива инциденти, което доведе до рязко повишаване на напрежението. Преговорите, целящи съживяване на споразумението, остават в застой, но наскоро бяха възобновени с посредничеството на Оман.

Великобритания изпраща бойни кораби в Ормузкия пролив

Бойни кораби от Кралския флот на Великобритания ще ескортират търговските плавателни съдове на страната през Ормузкия пролив, след като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com