САЩ не може да си позволи да не ползва руска технология, губи милиарди

3946
САЩ не може да си позволи да не ползва руска технология, губи милиарди
Снимка: iStock/Guliver

Ако САЩ поискат да се откажат преждевременно от използването на руския ракетен двигател РД-180, това ще струва на Пентагона повече от 1 млрд. долара. Такава оценка направи на изслушване в Конгреса зам.-министърът на отбраната на САЩ по технологиите Франк Кендъл, предаде БГНЕС.

Кендъл предупреди, че американските компании ще могат да създадат свой собствен двигател не по-рано от 2021 г. , т. е. две години по-късно от планираното. В момента Пентагона използва именно този носител за извеждане на военни, включително и разузнавателни спътници в орбита.

Ракета като комета

Американският астронавт Джеф Уилямс е запечатал полета на ракетата "Союз-2.1а", която стартира към МКС на 31 март с товарния кораб "Про...

"За да се откажем от РД-180, ще трябва да изразходваме повече от 1 млрд. долара от бюджета, което не мисля, че е добър вариант", каза Кендъл. Той уточни, че всяко използване на ракета "Делта-4" вместо "Атлас-5", снабден с руските двигатели, ще струва на неговото ведомство излишни 50 млн. долара. По оценка на американското министерство на отбраната за този период за осигуряване на изстрелване на ракетите "Атлас-5" ще са необходими още 18 руски РД-180.

Споразумението между Москва и Вашингтон предвиждащо доставката за САЩ на 101 двигателя РД-180 на стойност около 1 млрд. долара, е сключено през 1997 г. Преди година и половина, заради обостряне на отношенията с Русия, Конгреса издаде забрана за използването им слез 2019 г. След това обаче сам отмени решението си, когато стана ясно, че през следващите три години най-малко няма да има създадени американски двигатели. Отмяната позволи на консорциумът ULA да поръча допълнително още 20 РД-180.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com