САЩ за първи път в историята си обявиха недостиг на вода в ключов язовир

3334
САЩ за първи път в историята си обявиха недостиг на вода в ключов язовир
Снимка: Gettyimages.com

Американски представители за първи път в понеделник обявиха официално за недостиг на вода в огромния язовир Мийд, съобщи Ройтерс. Язовирът на границата между Невада и Аризона, е най-големият в САЩ. Той има решаващо значение за водоснабдяването на 25 милиона души в градовете Лос Анджелис, Сан Диего, Феникс, Тусон и Лас Вегас.

Спадането на нивото на водата в него е предизвикало прекъсване на водоснабдяването на части от засегнатия от сушата югозапад, а 10 губернатори в областта апелираха за федерална помощ при бедствия.

Недостигът ще намали разпределението на водата в щатите Аризона и Невада, и към Мексико от октомври, се казва в изявление на американското Бюро за мелиорация, агенция към вътрешното министерство.

Аризона ще загуби 18% от годишното си разпределение, а Невада - 7%. Водоподаването към Мексико, което се изисква съгласно Договора от 1944 г., ще бъде намалено с 5%. Ще бъдат засегнати селското стопанство, градските центрове, както и индианските племена в района, който се бори вече 22-ра поредна година със сушата.

Десет губернатори призоваха президента Джо Байдън да обяви федерално бедствие заради сушата в техните щати, а фермерите да получат специална помощ „извън съществуващите спешни програми“.

"Историческите нива на засушаването заплашват да унищожат цели култури, да понижат добивите и да станат причина за екстремни нива на вредителите и разпространението на болести, които ще увеличат допълнително общите загуби", пишат губернаторите в писмо до Байдън.

САЩ очакват най-слабата реколта от 6 години насам заради сушата

САЩ очакват най-слабата реколта за последните 6 години заради сушата, предаде АФП. В доклад на американското министерство на земеделиет...

„Виждаме последиците от изменението на климата - по-малкото снежна покривка, прекомерно високите температури и ниската влажност“, каза Таня Трухильо, правителствен служител, по време на онлайн пресконференция. "За съжаление тази тенденция може би ще продължи", добави тя. 

Сушата е намалила драстично доставките на фуражи за животни в западните щати, а много фермери са принудени да продават добитъка си или обмислят да разпродадат земеделските си площи, се казва още в писмото на губернаторите.

Последният мониторингов доклад на САЩ показва, че условията за засушаване са се увеличили с 99% в западните щати спрямо 63% само преди година, като около 59,2 милиона американци живеят в райони, засегнати от сушата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com