Седем убити студенти след нападения в два университета в САЩ

3710
Седем убити студенти след нападения в два университета в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Седем студенти загинаха след нападения в два университетски кампуса в САЩ през уикенда. Насилието засегна щатите Айдахо и Вирджиния, съобщиха властите, като уточниха, че един от нападателите все още се издирва, предаде БГНЕС.

Полицията издирва студент, заподозрян за стрелбата, при която загинаха трима души, а други двама бяха ранени в Университета на Вирджиния на около 160 км югозападно от столицата на страната Вашингтон. Студентското градче в Шарлотсвил, Вирджиния, беше блокирано рано днес, докато хеликоптери и полиция издирваха мъж, смятан за "въоръжен и опасен", съобщи в Туитър Службата за управление на извънредни ситуации на Университета на Вирджиния.

Студент в университета, идентифициран като Кристофър Дарнел Джоунс младши, е заподозрян, че е извършил стрелба в кампуса в неделя вечерта, се казва в изявление на президента на UVA Джим Райън, цитиран от АФП.

Двама футболисти от Университета на Вирджиния са застреляни снощи от бивш играч, който открил огън по автобуса на отбора, убил трима и ранил двама, след което се укрил, съобщава от своя страна „Дейли мейл“. Полицията продължава да издирва 22-годишния заподозрян Кристофър Дарнел Джоунс, който се смята за въоръжен и опасен.

В 22:30 ч. снощи той открил огън в близост до гараж на университетския кампус, като убил трима души и ранил още двама, преди да се укрие. Сред убитите е и Д'Шон Пери, звезда в отбора на училището, който предишния ден е играл от името на университета. Втората жертва е друга звезда, Лавел Дейвис младши. Той публикувал снимка от вътрешността на автобуса, докато пътувал обратно от Вашингтон, само няколко часа преди да бъде застрелян.

Джоунс е описан от полицията в Шарлотсвил като чернокож мъж, облечен в сини дънки, яке в цвят бордо и червени обувки. Възможно е да е шофирал черен джип с регистрационен номер TWX3580, съобщават от полицията.

Заподозреният Джоунс е едно от четири деца, родом от Петербург, Вирджиния, според профила му в сайта VirginiaSports.com. Той е учил три години в гимназия "Варина", а последната си година е прекарал в гимназия "Петербург". Профилът му го описва с блестящи думи: Джоунс е член на Националното почетно дружество и на Националното техническо почетно дружество, бил е президент на Key Club - дружество за доброволческа дейност в общността. Учениците от гимназията, които членуват в Key Club, извършват дейности в полза на своите общности, като например почистване на паркове, събиране на дрехи и организиране на кампании за събиране на храна, се посочва в уебсайта. "Те също така придобиват лидерски умения, като провеждат срещи, планират проекти и заемат изборни ръководни длъжности на клубно, областно и международно ниво".

Стрелба в Университета на Вирджиния, има убити и ранени (ВИДЕО)

При стрелба в кампуса на Университета на Вирджиния късно снощи загинаха трима души и двама бяха ранени, съобщи полицията в Twitter.&nbs...

Джоунс също така е бил президент на програмата "Работа за вирджинските възпитаници" и е обявен за ученик на годината като първокурсник и второкурсник във „Варина“, се казва в сайта.

Според материал на Richmond Times-Dispatch от 2018 г. той е израснал в жилищните комплекси Essex Village и Mosby Court в Ричмънд. В репортажа се посочва, че баща му е напуснал семейството, когато Джоунс е бил малък, и че е влизал в битки в училище. Основният кампус на Университета на Вирджиния е бил блокиран, като органите на реда са заявили, че провеждат "пълно" претърсване на кампуса. "Очаквайте засилено присъствие на органите на реда", заявиха от полицията. "Това е травмиращ инцидент за всички в нашата общност и ние отменихме учебните занятия за днес", каза Райън.

На разположение на студентите и преподавателите ще бъдат осигурени консултации и психологическа подкрепа, каза той.

Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин заяви, че щатските служители координират действията си с полицейското управление на кампуса и местните власти.

На повече от 2000 км на запад в щата Айдахо, в Скалистите планини, полицията разследва отделен инцидент, при който в неделя в къща близо до кампуса на Университета на Айдахо бяха открити четирима мъртви студенти, за които се смята, че са "жертви на убийство". Служителите се отзовали на сигнал за лице в безсъзнание в близост до Университета на Айдахо.

Стрелба в Торонто, най-малко един тийнейджър е загинал

Най-малко един тийнейджър е убит, а друг е ранен при стрелба пред училище в Торонто, съобщи местната полиция в Twitter. "Един човек, ...

"При пристигането си служителите откриха четири лица, които бяха починали", се казва в изявление на полицията. "С дълбока тъга споделям с вас, че днес университетът беше уведомен за смъртта на четирима студенти от Университета на Айдахо, живеещи извън кампуса, за които се смята, че са жертви на убийство", се казва в изявлението на президента на Университета на Айдахо Скот Грийн.

Междувременно близо до най-големия град в щата Мичиган - Детройт, полицията претърси Оукландския университет рано днес, "за да преследва двама въоръжени заподозрени в кампуса", съобщиха от училището в изявление в Twitter, като призоваха студентите и преподавателите да стоят настрана.

Стрелбите в училища са тревожно чести като част от широка вълна на насилие с огнестрелни оръжия в САЩ, където разпространението на огнестрелни оръжия рязко нарасна през последните години.

През май 18-годишен стрелец в Ювалде, Тексас, нахлу в началното училище "Роб" и уби 19 ученици и двама учители в нападение, което шокира нацията и поднови призивите за реформа на оръжията. През 2007 г. Вирджиния Тек стана сцена на най-тежката училищна стрелба в САЩ, когато 23-годишен студент уби 32 ученици и преподаватели, преди да се самоубие.

След стрелбата в UVA в неделя американският сенатор от Вирджиния Тим Кейн заяви, че е "съкрушен да чуе за още една общност във Вирджиния, опустошена от насилие с огнестрелно оръжие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com