Сенатът бързо одобри новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР

3297
Сенатът бързо одобри новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР
Снимка: Getty Images/Guliver

Леко изненадващо, но все пак в рамките на очакваното, Сенатът на САЩ одобри законопроекта, предвиждащ затягане на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Сега документът, наречен "Закон за борба с противниците на Америка чрез санкции" трябва да бъде подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да влезе в сила, след като Камарата на представителите вече одобри пакета от мерки.

Белият дом даде да се разбере през последните дни, че Тръмп подкрепя затягането на ограничителните мерки срещу трите страни, обаче ще вземе решение, след като се запознае с окончателния вариант на законопроекта, информира БГНЕС.

Владимир Путин коментира санкциите на САЩ срещу Русия

Ако САЩ приемат законопроекта за санцкии срещу Русия това ще предизвика особени съжаления. Това заяви руският президент Владимир Путин ...

Законопроектът предизвика безпокойство в Европейския съюз, тъй като приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в различни енергийни проекти. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако в крайна сметка бъдат засегнати интересите на ЕС, Европейският съюз ще реагира "до дни".

Тънкостите в пакета

На практика с пакета се дава възможност на Конгреса да налага вето на каквито и да е самостоятелни инициативи на Белия дом да облекчи санкциите срещу Русия, Иран и/или Северна Корея. Освен това сакнциите от 2016 година срещу Русия, които бяха наложени от режима на Барак Обама, вече се превръщат в закон. Това означава, че Русия няма да може да използва два имота за дипломатически мисии - забрана, наложена още от Обама.

Съгласно новите мерки се съкращава максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират в черния списък на САЩ още от времето на Обама, на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор - на 30 дни. Документът също така предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка. Беше изрично изяснено обаче, че американски проекти за проучване и добив на петрол и природен газ извън американска територия ще бъдат засягани само и единствено ако в тях има руско участие от над 33% и не говорим за руска компания в черния списък на САЩ. Срещу Иран пък има санкции заради иранската ракетна програма - най-вече срещу търговци, които доставят оръжие на режима на Башар Асад, а срещу Северна Корея се включват санкции заради използване на робски труд за развитие на ядрената и ракетната програма на КНДР, както и срещу севернокорейския износ.

Експерти: Икономическите санкции не променят политиката на силните държави

Пакетът санкции, одобрени от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, едва ли ще повлияе на политиката на Русия и преследва по-ск...

Точно санкциите срещу руските енергийни проекти, които влияят на цели 8 енергийни проекта, сред които и такива от потенциална полза за България и участие имат както европейски, така и руски компании, принудиха Европейската комисия да предвиди спешно обсъждане на случилото се още на 26 юли. Веднага след като Сенатът одобри първия пакет от мерки - преди Камарата на представителите да включи санкции срещу КНДР и да трябва пак Сенатът да одобрява, Германия и Австрия излязоха с обща декларация срещу действията на САЩ. Последва и реакцията на ЕК в средата на тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com