Ще оцелее ли социалната мрежа, в която поддръжниците на Тръмп и конспирацията виреят?

2066
Ще оцелее ли социалната мрежа, в която поддръжниците на Тръмп и конспирацията виреят?
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато основните социални мрежи избраха да блокират тези публикации, които споделят невярна информация и / или подбуждат към насилие след обсадата на Капитолия, милиони поддръжници на американския президент Доналд Тръмп се обърнаха към алтернативата Parler (Парлер), съобщава Euronews.

Така нареченото "приложение за свободна реч" стана популярно сред потребители, които са блокирани от Twitter - ситуация, в която се озовава самият Тръмп, който беше изхвърлен още от Facebook и Instagram. Но Силициевата долина вече гледа да блокира и Parler, като буквално отряза хостинг услугите ѝ.

Един от основателите на Parler Джон Маце, консервативен програмист от Невада, който се нарича либертарианец, заяви, че е създал мрежата през 2018 г., за да предложи алтернатива на "свободата на словото" на основните социални платформи. Потребителите могат да публикуват "без страх, че техните мнения ще бъдат засегнати", според социалната мрежа. Отделно от това, само две правила уреждат споделеното: престъпна дейност или спам не са разрешени.

Състоянието на най-богатия човек Джеф Безос скочи рекордно

Състоянието на най-богатия човек в света – шефът на Амазон Джеф Безос скочи до нов исторически рекорд от 171,6 милиарда долара, п...

С тези принципи приложението Parler се класира на първо място в последните месеци по изтегляния от магазините на Google и Apple - там, където вече е блокирано. Потребителите му се увеличиха от 4,5 на 8 милиона на фона на електоралните сътресения в САЩ. Докато Facebook и Twitter бяха посветени на блокирането на политическата дезинформация, активността в Parler е 20 пъти по-висока от преди.

Въпреки че Тръмп няма акаунт в Parler, поне още не, други консервативни политически фигури се присъединиха към платформата, включително неговият адвокат Руди Джулиани, Шон Ханити, политически коментатор на Fox News, и сенаторът от Тексас Тед Крус.

Parler прилича на Twitter по много начини. Например, можете да споделите вашите съобщения със система, много подобна на "ретуитването", и да давате жълти значки на тези, които са "проверени влиятелни лица", нещо като синята марка за автентичност на Twitter. В някои случаи, когато публикациите са отстранени от сферата на Twitter, като не спазват истинската информационна политика, те имат втори живот на новата платформа.

Parler се оказа подходяща среда за съобщенията, публикувани преди щурмуването на Капитолия от поддръжници на Тръмп, които съдържат призиви за оръжие и насилие, а някои теми се позовават на конспиративни теории на QAnon.

Акциите на Twitter се сринаха с 8% във Франкфурт

С цели 8 процента се сринаха акциите на Twitter във Франкфурт. Това се случи в първия работен ден, след като платформата закри окончате...

Amazon заяви, че ще премахне Parler от уеб хоста си поради нарушаване на неговите директиви, което означава, че платформата може да спре, ако не бъде намерен нов хост до неделя вечер.

"Няма да отстъпваме на политически мотивирани компании и авторитари, които мразят свободното слово", закани се обаче Маце.

"Очевидно те вярват, че Parler е отговорен за всичко генерирано от потребителите в него, следователно по същата логика Apple трябва да отговаря за всички действия, предприети с техните телефони", каза още Маце по адрес на действията и на Apple да спре мрежата от онлайн магазина си заради разпространение на "съдържание, което застрашава благосъстоянието на другите или има за цел да подбуди към насилие или други незаконни действия". Apple даде на платформата 24 часа, за да "премахне цялото нежелано съдържание от приложението му ... както и всяко съдържание, което се отнася до вреди на хора или атаки срещу държавни съоръжения сега или на всяка бъдеща дата".

Ситуацията с онлайн магазина на Google е същата - така че предстои да видим какво ще стане с Parler.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com