СС на ООН отложи гласуването на резолюция за Сирия

1079
СС на ООН отложи гласуването на резолюция за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН отложи приемането на резолюция за осъждане на използването на химическо оръжие в Сирия, предаде БГНЕС.

Решението стана факт, след като САЩ, Великобритания и Франция поискаха Съветът за сигурност на ООН да проведе гласуване по-късно днес относно проекторезолюцията, изискваща разследване на предполагаемото химическо нападение в Сирия, предаде AFP.

Леко изменен текст на проекторезолюцията е бил представен пред членовете на съвета за сигурност за гласуване, но все още не е ясно дали Русия ще го подкрепи. Причината е, че вината за химическата атака според резолюцията е на сирийския президент Башар Асад.

ООН: Химическата атака в Сирия е военно престъпление

Председателят на ООН Антониу Гутериш заяви, че предполагаемата атака с химическо оръжие, която вчера причини смъртта на повече от 70 ду...

Припомняме, че Русия внесе свой вариант за резолюция. „Ние предложихме свой по-делови и кратък вариант, насочен към реално провеждане на разследване, а не на посочване на виновни, преди да бъдат установени фактите". Това каза пред журналисти говорителят на руската мисия в ООН Фьодор Стржижовски по повод действията на Москва.

Непостоянните членки на съвета предложиха компромисен вариант.

Междувременно Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи, че в момента провежда разследване около предполагаемото химическо нападение в Сирия, при което загинаха няколко десетки души.

ОЗХО съобщи с официално заявление, че „е започнала контакти със сирийските власти“ и изисква от тях споделянето на информация, „свързана с обвиненията за използването на химическо оръжие в град Хан Шейхун“ като част от мисията за установяването на фактите, която ще излезе с доклад за нападението от вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com