Съмнения за нова заплаха от бунт в Капитолия

3266
Съмнения за нова заплаха от бунт в Капитолия
Снимка: Getty Images/ Guliver

Американските власти предупредиха депутатите за евентуална заплаха за Капитолия днес, 4-ти март. Това наложи засилени мерки за сигурност, като предпазна мярка, по-малко от два месеца след като бунтовниците нахлуха в комплекса и заплашиха живота на конгресмените, информира БГНЕС.

Камарата на представителите промени своя график на гласуване в светлината на предупреждението на полицията на Капитолия за рисковете за сигурността. Беше взето решение да се гласува законопроект за полицейска реформа в сряда вечер, вместо в четвъртък, както беше планирано. Информация от ФБР и Министерството на вътрешната сигурност предупреждава за увеличаване на разговорите между екстремисти - включително членове на екстремистката група "Три процента" - за възможни конспирации срещу Капитолия на 4 март, според източници, запознати с въпроса. Това е дата, върху която хората, които следват теориите на конспирацията, са се фокусирали, според източници.

Охраната на Капитолия ще остане засилена заради заплахите

Засилените мерки за сигурност трябва да останат в сила в Капитолия на САЩ на фона на заплахи от членове на милицията да организират нап...

С увеличаването на сигурността служителите на реда твърдят, че не е ясно дали дискусиите са надхвърлили разговорите между членовете на групите. Един източник посочва, че става дума най-вече за онлайн чат. И добави, че това не е непременно индикация, че някой се насочва към Вашингтон, за да предприеме действия по дискусията.

По време на изслушването в Сената Мелиса Смислова, изпълняваща длъжността шеф на разузнаването на Министерството на вътрешната сигурност, потвърди пред законодателите, че нейният отдел и ФБР са издали вътрешен бюлетин за съвместно разузнаване за „екстремистите, спорещи за 4-ти и на 6-ти март“. Бюлетинът също така предупреди за заплахи за речта на президента Джо Байдън на съвместна сесия на Конгреса. Президентите обикновено не изнасят официален адрес на Съюза през първите няколко месеца от първия си мандат, но администрацията на Байдън обмисля да изнесе реч по-късно през годината. Капитолийската полиция излезе с изявление, в което заявява, че е получила разузнавателна информация за „възможен заговор за проникване в Капитолия от група анархисти, идентифицирани в четвъртък“.

От департамента заявиха, че "са наясно и са подготвени за всякакви потенциални заплахи за членовете на Конгреса или комплекса Капитолия" и са направили "големи подобрения в сигурността". Това включва добавяне на физическа и по-лична структура. Изпълняващият длъжността началник на полицията на Капитолия Йоганада Питман също заяви пред Конгреса, че нейният отдел разполага с "обезпокоителна информация" за предстоящите дни в Конгреса. Тя заяви, че не би било „разумно“ той да споделя разузнавателна информация, „чувствителна към обществения ред“ в публично изслушване. Питман обясни още, че Националната гвардия и полицията на Капитолия са били информирани за това, какво да очакват през следващите дни. Воененният сержант Тимъти Блоджет издава бележка до членовете, получена от Cи Ен Ен в понеделник. В документа той отбелязва, че засилват сигурността като предпазна мярка. И добавя, че „понастоящем полицията на Капитолия„ няма индикации, че групи ще пътуват до град Вашингтон, за да протестират или да извършват актове на насилие“. Директорът на ФБР отрича теорията на конспирацията, според която агитаторите в нападението на Капитолия са били „фалшиви последователи на Тръмп“.

Блоджет писа, че ще изпратят допълнителни агенти, които да ги разположат по протежение на територията на Капитолия. Той също така спомена, че значението „уж е намаляло сред различните групи през последните дни“. Теоретиците на конспирацията QAnon вярват, че бившият президент Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност на 4 март и ще се върне на президентския пост. Между 1793 и 1933 г. откриването често се празнува на 4 март или на близката дата. Сенаторът Алекс Падила, демократ от Калифорния, заявява пред Си Ен Ен в отговор на предупреждението от ФБР и Министерството на вътрешната сигурност, че той и колегите му приемат заплахата „много сериозно“.

Америка ще похарчи милиони за ремонт на счупените прозорци и врати в Капитолия

Ремонтите и други разходи във връзка с бунтът срещу Капитолия във Вашингтон на 6-ти януари ще надхвърлят 30 000 000 долара. Такива оцен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка