Тревога в Белия дом: Украйна е на колене пред Путин, ако спрем парите

3814
Тревога в Белия дом: Украйна е на колене пред Путин, ако спрем парите
Снимка: Getty Images/Guliver

Белият дом отправи предупреждение, че помощта на САЩ за Украйна ще бъде изчерпана до края на годината, и добави, че руският президент Владимир Путин може да спечели войната, ако Конгресът не одобри ново финансиране, предаде АФП.

Бюджетният директор на президента Джо Байдън, Шаланда Йънг, заяви в остро писмо до републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, че ако военната помощ престане да се предоставя, това ще "постави на колене" борбата на Киев срещу руската инвазия.

През октомври демократът Байдън поиска от Конгреса огромен пакет за национална сигурност на стойност 106 млрд. долара, включващ военна помощ за Украйна и за войната на Израел срещу Хамас, но финансирането затъна в разногласия на Капитолийския хълм.

"Не съществува магическа банка с налични средства, която да посрещне този момент. Нямаме пари - и почти нямаме време", пише Йънг.

"Прекъсването на потока от американски оръжия и оборудване ще постави Украйна на колене на бойното поле, като не само ще изложи на риск постигнатите от Украйна успехи, но и ще увеличи вероятността от руски военни победи."

ОЩЕ: В мокрите си сънища Путин чака да се върне Тръмп. Но Китай е на друго мнение 

Консултантът по националната сигурност Джейк Съливан отиде по-далеч, като предположи, че гласуването срещу помощта за Украйна на практика означава гласуване за улесняване на успеха на Русия.

Трудно решение 

"Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя борбата за свобода в Украйна... или Конгресът ще пренебрегне уроците, които научихме от историята, и ще позволи на Путин да надделее", заяви Съливан пред репортери в Белия дом.

"Всичко е толкова просто. Това е толкова ясен избор."

Украйна отчаяно настоява за повече западна помощ, докато руските сили засилват атаките си през зимата, след като контраофанзивата на Киев се провали през лятото.

Конгресът обаче от месеци е парализиран от вътрешните борби на републиканците, като твърдо десните законодатели се противопоставят особено на всякаква допълнителна помощ за Киев, тъй като войната се проточва вече трета година.

Председателят на парламента Джонсън, който встъпи в длъжност през октомври, след като предшественикът му беше свален при десен преврат, даде хладен отговор на писмото на Белия дом.

"Администрацията на Байдън не е успяла да отговори по същество на нито една от основателните опасения на моята конференция относно липсата на ясна стратегия в Украйна", заяви Джонсън в X.

Джонсън също така повтори настояването на републиканците за обвързване на всяка помощ за Украйна с промени в политиката на САЩ по южната граница с Мексико, тъй като броят на пристигащите мигранти рязко нараства.

Представяйки Путин и Хамас като сили близнаци, които се опитват да унищожат съседните демокрации, Байдън се опита да обвърже 61 млрд. долара за Украйна с 14 млрд. долара за Израел в пакета от помощи, който поиска през октомври, заедно с финансиране на границата.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че "присъдата на историята ще бъде наистина сурова", ако Конгресът не предприеме действия, предава БГНЕС. 

Той добави, че въпросът не е искрен, а че републиканците са "вкарали партийни и крайни имиграционни мерки в дебата".

"Можете да се обзаложите, че Владимир Путин наблюдава. Хамас гледа. Иран, президентът Си, Северна Корея - всички наши противници ни наблюдават отблизо."

ОЩЕ: Американските средства за подпомагане на Украйна срещу Русия са на изчерпване 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка