Тръмп настоя, че САЩ няма да се махне военно от Ирак сега

2812
Тръмп настоя, че САЩ няма да се махне военно от Ирак сега
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че изтеглянето на американските войски от Ирак на този етап ще бъде "най-лошото нещо" за страната, след като парламентът на Ирак призова за експулсирането на американските сили, предаде БГНЕС.

"В някакъв момент искаме да се изтеглим, но това не е правилният момент. Това е най-лошото нещо, което може да се случи с Ирак", каза Тръмп.

Рохани пред Макрон: Интересите на САЩ в региона са „в опасност“

Президентът на Иран Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел Макрон, че интересите на Америка в региона са "в опасност", съобщих...

Иракските депутати призоваха правителството да изгони 5 200 американски войски, разположени в страната в отговор на атаката, при която бяха убити иранския генерал Касем Сюлеймани и лидера на иракските милиции Абу Махди ал Мухандис.

Междувременно Тръмп оттегли заплахата си, че може да нареди бомбардировки на културните богатства на Иран по време на война, съобщи АФП.

Изправен пред остри критики, че подобни атаки биха били военни престъпления, американският президент каза, че е "ОК" със спазване на международното право. Той обаче повтори по-ранното си настояване, че намира ограничението за несправедливо. "Помислете за това: те убиват нашите хора, те взривяват нашите хора, а тогава трябва да бъдем много нежни с техните културни институции. Но аз съм ОК с това. Знаете ли какво, ако това е законът, обичам да се подчинявам на закона", каза Тръмп пред репортери.

Той добави предупреждение, че ако Иран "направи нещо, което не би трябвало да прави, ще понесе последствията, при това много силно". А какво направи Иран тази нощ, научете в този материал!

Какво могат армиите на САЩ и Иран?

След като САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани, милиони хора по света се опасяват от евентуална война между двете страни. Дойче ...

Преди това Тръмп предизвика яростта на критици, иранското правителство и културната агенция на ООН ЮНЕСКО, когато заяви, че няма нужда да спазва международното право за защита на такива обекти по време на война. Държавният секретар на Тръмп Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспър се постараха да омаловажат заплахата.

Тази нощ, Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор и са обсъдили ситуацията около Иран и Ирак, заяви говорителят на германския кабинет, цитиран от РИА Новости. "Канцлерът Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник вечерта обсъдиха напрегнатата ситуация около Иран и Ирак. Те също обсъдиха настоящата ситуация в Либия и политическите усилия за разрешаване на конфликта в тази страна", каза той.

Страните се споразумяха да поддържат допълнителен контакт, допълни още говорителят на германското правителство.

Същевременно CNN съобщи, че мерките за сигурност около Белия дом във Вашингтон са засилени. Съобщава се, че на контролно-пропускателните пунктове в близост до Белия дом са били забелязани въоръжени членове на "Сикрет сървис". Самата служба отказа коментар, отбелязва каналът.

"Отговорен" разнобой в ЕС за кризата в Близкия изток

Близкият изток се тресе и опасенията за "Трета световна война" заливат социалните медии, а ЕС няма единна позиция по въпроса, пише Pol...

Всичко за конфликта между Иран и САЩ научете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com