X
 
 

Тръмп отмени среща за преговори с Афганистан

678 0
photo of Тръмп отмени среща за преговори с Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver
Президентът на САЩ - Доналд Тръмп - отмени срещите си с президента на Афганистан - Ашраф Гани и талибаните, насрочени за днес (08.09.19 г.), предаде ТАС. Причина за решението е терористична атака в Кабул, в която загинаха 12 души, сред които и един американец. Тръмп отказа да участва и в преговори за мирно уреждане. Съобщението си американският лидер публикува в Twitter вчера.

"Тайно от почти всички ключови талибански лидери и отделно от тях президентът на Афганистан щеше да се срещне с мен в крайградската резиденция на Дейвид в неделя. Те пристигнаха в Съединените щати тази вечер. За съжаление, за да създадат фалшиви лостове талибаните признаха, че извършиха атаката в Кабул, при която загинаха един от нашите велики войници и 11 други. Веднага отмених срещата и отказах мирните преговори", написа президентът.

Взрив и престрелка в дипломатическия квартал на Кабул

Взрив избухна в столицата на Афганистан в час пик в дипломатическия квартал. По информация на Al Jazeera са загинали най-малко 10 души,...

"Какви хора убиват толкова много други, за да изглеждат укрепващи позициите си в преговорите? Те не постигнаха това, а само по-лошо! Ако не могат да се споразумеят за прекратяване на огъня по време на тези много важни мирни преговори и дори убивайки 12 невинни хора, вероятно те така или иначе нямат възможност да договарят по-смислено споразумение. Колко още десетилетия са готови да се бият", пита риторично Доналд Тръмп.

На 02.09.19 г. специалният представител на САЩ за Афганистан - Залмай Халилзад - се срещна с афганистанския президент и му представи проект за мирно споразумение, постигнато между талибаните и администрацията на Вашингтон. Съгласно документа, американските сили ще оставят пет бази в Афганистан в рамките на 135 дни след подписването му.

През последната година Съединените щати и талибаните проведоха осем кръга от преговори, на които бяха обсъдени изтеглянето на войски, прекратяването на огъня, перспективата за по-нататъшни вътрешноафгански отношения и гаранциите, че Афганистан няма да се превърне в изпитателна площадка за международен тероризъм. На 24.08.19 г. представители на страните по време на деветия кръг от преговори в Доха постигнаха споразумение, относно сроковете за изтегляне на чужди войски от Афганистан.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители