В Сан Франциско премахват имената на Вашингтон и Линкълн от имената на училищата

2362
В Сан Франциско премахват имената на Вашингтон и Линкълн от имената на училищата

Комитетът по образование в Сан Франциско гласува за преименуване на 44 градски училища, носещи името на Джордж Вашингтон, Ейбрахъм Линкълн, Даян Файнщайн и други политици, конквистадори и исторически личности, съобщава The Guardian. След месеци на дискусия, която привлече вниманието на широката общественост, комисията с мнозинство гласове намери тези хора за недостойни да бъдат посочени в имената на образователните институции поради връзките им с робството, расизма, тиранията, геноцида и подобни форми на дискриминация, предаде агенция Фокус.

Според изданието образователният комитет многократно е изтъквал необходимостта от промяна на имената на училищата в светлината на националната борба срещу паметници на конфедератите и други символи на расисткото минало. Резолюцията подчертава, че историческите фигури, на които са кръстени училищата, „значително намалиха възможностите за някои от нас в правото на живот, свобода и търсене на щастие“. Според един от членовете на комисията, Марк Санчес, това е „не просто символично“ изявление, а морално послание към „нашите семейства, ученици и нашата общност“.

US дипломат: Борбата с корупцията в България е отслабена заради съдебната система

Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким смята, че борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас е ...

Родителите на учениците отбелязват, казва изданието, че в продължение на много години те призовават за промяна в името на образователните институции. Например гимназията Джеймс Денман е кръстена на първия си директор, който отказва на китайските ученици държавно образование. Стремежът на натуралиста Джон Мюър да спаси дивата природа за бялото население доведе до разцвет на идеи за върховенството на бялата раса с екологично пристрастие. Що се отнася до Томас Джеферсън, Джордж Вашингтон и Джеймс Мадисън, основателите на Съединените щати са били собственици на роби.

В същото време решението на комитета беше критикувано за прибързаност и недостатъчна обосновка за преименуването, възникнало повече на вълна от общ ентусиазъм, отколкото на факти. По-специално в статията на The Guardian се казва, че организацията не е изяснила на кой Рузвелт е кръстена една от гимназиите - Теодор или Франклин Делано. Второкурсник на гимназията Лоуел подкрепя инициативата, но казва, че някои училища изобщо не трябва да бъдат преименувани. Според ученика в консултативната комисия няма историк, поради което резолюцията съдържа много пропуски в историческата част. „Те цитират Wikipedia като източник. Като ученик в училище „Лоуъл“ не ми е позволено да използвам Уикипедия като източник“, възмутено казва гимназистът. Недоволен е и от това, че комитетът ще похарчи милиони долари за „преименуване на училище, което можеше и да не бъде преименувано“.

Други критици твърдят, че е необходимо да се оцени историческата личност като цяло, отбелязва статията. Линкълн е осъден за отношението си към индианците, но той е „любимият президент на Обама“, казва Лоу Яп, младши, заместник-председател на Асоциацията на възпитаниците на гимназията „Джордж Вашингтон“, като контрааргумент. Той припомня, че аболиционистът Фредерик Дъглас е похвалил 16-ия американски президент и няколко историци отрекоха констатациите на комисията по образование относно Линкълн.

Кметът на Сан Франциско Лондон Брийд каза, че разбира значението на името на училището и колко е важно да се чувстваш горд от него. Според нея обаче преименуването на образователни институции не трябва да бъде приоритет, докато децата все още не са възобновили редовното обучение поради пандемията. „Нашите ученици страдат и трябва да поговорим за това как да ги върнем в клас, да им осигурим психологическата помощ и ресурси, от които се нуждаят в този труден момент“, цитира я The Guardian. „Нашите семейства са недоволни от липсата на план и са особено недоволни от факта, че обсъждането на тези планове дори не беше включено в дневния ред на заседанието на комисията по образование снощи“.

САЩ може да въведат тестове за коронавирус за вътрешни пътувания

Американските власти не изключват възможността за въвеждане на задължителни тестове за коронавирус при междущатски пътувания в САЩ. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com