В САЩ политиците вече стигнаха до крайности на тема "расизъм"

4908
В САЩ политиците вече стигнаха до крайности на тема "расизъм"
Снимка: Getty Images/Guliver

Политическата война на тема "расизъм" в САЩ се разгоря с пълна сила през тази нощ, предаде БГНЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви против идеята за преименуване на военни бази, носещи имената на генерали от армията на Юга, съобщава АФП. Той възприема това като неуважение към войниците.

Филмови стрийминг платформи спират масово от излъчване „расистки продукции“

Киноиндустрията пое по пътя на заслвидетелстване на толерантност към чернокожите. След като „Отнесени от вихъра“ бе свален...

Тръмп изрази мнението си в Twitter, като не за пръв път го прави и по тази тема. През лятото на 2017 година той намери, че американската история е "разкъсана на парчета" от премахването на статуи на герои от конфедеративните щати.

Десет военни бази, всички разположени в южната част на страната, носят имената на войници от армията на Юга.

В поредица съобщения в Twitter американският президент отсъди, че тези "легендарни" бази отсега нататък са част от американското историческо наследство. И настоя, че неговото правителство "дори няма да" проучи възможността да ги преименува. В своите послания, американският президент посочва по-специално Форт Браг в Северна Каролина. Тази база, най-голямата в страната, е кръстена на бивш генерал от сепаратистката армия Бракстън Браг, който е най-известен с това, че е загубил голямата битка при Чатанууга през 1863 година. База от Джорджия почита Хенри Л. Бенинг, генерал, убеден робовладелец, който призовава за създаването на "Южна робокрация". Форт Лий пък е кръстен на главнокомандващия армията на Юга Робърт Лий, разположен на около 30 километра от Ричмънд, столица на конфедеративните щати по време на войната.

"Уважавайте нашата армия!", заключи Тръмп.

Във вторник министърът на отбраната Марк Еспър заяви от своя страна, че е "отворен за дискусия по темата".

С кои паметници ще се сбогуват САЩ и Европа?

Европа и Америка се сбогуват с паметници, някои от които стоят от векове: протестите принуждават Западния свят да преоцени миналото си....

Пентагонът вече обмисляше да преименува тези бази през 2015 г., след стрелбата в Чарлстън, Южна Каролина, където млад бял мъж изби деветима чернокожи вярващи в църква. Но най-накрая армията избра да запази сегашните наименования.

Доказателство, че този дебат отново излиза на преден план, е призива на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за премахването на 11-те статуи на Капитолия, представляващи войници и чиновници от Конфедерацията.

"Тези статуи празнуват омразата, а не нашето културно и историческото наследство", каза тя. "Паметниците на мъже, които са проповядвали жестокост и варварство за постигане на такъв явно расистки завършек, са гротескно оскърбление на тези идеали на американската демокрация и свобода", пише до двупартийната комисия топ демократът в Конгреса.

Защитавайки изявленията на президента, говорителят на Белия дом Кейли Макенани прецени, че смяната на имената на тези бази ще бъде обидно за всички американски войници, които са били разположени в тях. Тя твърди, че "вървим по хлъзгав склон", предизвикващ например временното изтегляне на филма "Отнесени от вятъра" от стрийминг платформата HBO Max. Игралният филм, който представя романтична версия за Юга и много размита представа за робството, се счита от много учени за инструмент на южния ревизионизъм.

"Колко далеч трябва да стигнем?", попита Макенани. "Трябва ли Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън да бъдат заличени от историята", продължи тя, загатвайки че тези президенти също са притежавали роби.

Пастор обвини Тръмп за полицейското насилие заради Джордж Флойд

На погребението на Джордж Флойд, чиято смърт при полицейски арест предизвика протести в световен мащаб, лидер на движението за гражданс...

А вандалските прояви в САЩ продължават - две статуи на Христофор Колумб бяха разбити от протестиращи, с мотив, че той е символ на геноцид спрямо коренното население на Америка - индианците.

Още: "Равноправие или подчинение?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com