Ваксинирани и повторно заразени: Петата вълна в Канада не щади никого

12637
Ваксинирани и повторно заразени: Петата вълна в Канада не щади никого
Снимка: iStock

В Квебек се увеличава броят на хората, които отново се заразяват с COVID-19, въпреки че са били напълно ваксинирани и след това преболедували, съобщава La Presse. Такъв е случаят на Ариан Льосаж, аптекар, която получава съобщение за положителен резултат от PCR тест, няколко дни след като е прекарала Бъдни вечер със семейството си. През октомври 2021 г. тя заедно със съпруга й и техният 6-годишен син вече са били заразени с COVID-19. Отгоре на всичко двойката е ваксинирана с две дози - младата жена е инжектирана през януари и после през май 2021 г. Затова тя остава изненадана, когато през октомври вирусът я събаря със силни симптоми. За сметка на това второто заразяване през декември е било по-леко и е приличало повече на настинка, разказва тя.

Аналогичен е случаят със Синтия Симар, разболяла се повторно от коронавирус, независимо от факта, че е ваксинирана. През май 2020 г. тя вече е преболедувала вируса с мускулни болки и силна умора. При повторното заразяване сега тя се оплаква от остри симптоми – мускулни болки, главоболие, загуба на вкус и мирис и възпалено гърло.

Канада: Ваксинационен паспорт чак след третата доза на ваксината срещу COVID-19

„Искам да бъда ясен: Ваксинационният сертификат ще бъде валиден след третата доза.“ Това обяви Кристиан Дюбе, член на Нацио...

Повторната инфекция с вируса е „доста класически случай на варианта Омикрон“, казва професор Ален Ламар, имунолог и вирусолог в Националния институт за научни изследвания на Квебек. От края на декември Омикрон се разпространява интензивно в канадската провинция. По данни на Националния институт по обществено здраве на Квебек (INSPQ) близо 95% от случаите в момента се дължат на него и само 5% от тях са свързани с варианта Делта. 

От INSPQ обещават да предоставят скоро повече информация за броя на хората, които повторно се заразяват с коронавирус в Квебек. „С обявената промяна в стратегията за скрининг, при която броят на случаите, потвърдени чрез PCR, намалява, ще стане обаче по-трудно да се идентифицират случаите на повторни инфекции в данните от наблюдението отсега нататък“, посочва Сибил Жусом от институцията пред La Presse.

Когато човек се зарази с COVID-19 за втори път, се надяваме, че инфекцията ще протече по-леко, казва Андре Вейет, директор на отдела по молекулярна онкология в Института за клинични изследвания в Монреал. Но ако някой бъде изложен на по-голяма доза от вируса повторно, това „може да бъде по-лошо“ отколкото при първата инфекция, признава той.

Професор Вейет съветва да не се разчита на ваксината и на предишно преболедуване, като успокоение, че никога повече няма да се заразите и разболеете. Шансовете са за по-малко боледуване, но няма гаранции, казва той.

Неваксинирани няма да могат да напускат Канада

Всички чуждестранни граждани, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли в страната неваксинирани или частичн...

Ален Ламар от своя страна съветва да се пристъпи към бустерна доза за „по-добър имунен отговор“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка