Венецуелците се върнаха към натуралната размяна

4258
Венецуелците се върнаха към натуралната размяна
Снимка: Getty Images/Guliver

Изпитващи остър недостиг на основни стоки, венецуелците по неволя се върнаха към натуралната размяна. Предлага се всичко налично, но чрез технологиите на 21 век – във Facebook, Instagram или WhatsApp.

С изчезването на храни и елементарни тоалетни принадлежности, търговията по смартфоните помага на хората да оцеляват като се включват в онлайн бартер групи.

Имам памперси. Разменям ги за килограм паста”, гласи съобщение във WhatsApp.

Многобройни групи трескаво обменят информация за всевъзможни стоки. За да няма измами, купуващият и предлагащият първо си разменят снимки, за да се идентифицират, после се срещат на обществено място, за да си разменят стоките.

„Имам само брашно. Давам го срещу влажни кърпички”, обявява потребител.

Учителката Плайа Алварес разказва, че сега венецуелците са принудени да си говорят единствено за това как да си набавят храна, тоалетни принадлежности и лекарства.

Икономиката на Венецуела се срина с падането на цената на суровия петрол, на който страната основно разчита, а централизираната икономика не смогва да се бори с недостига на всичко, което е необходимо за живота на хората. В последните месеци положението се влоши още повече заради инфлацията и девалвацията на местната валута, предаде БГНЕС.

През последните две години гражданите се редяха на опашки в магазините, за да си купят храна с купони на субсидирани цени.

Проучване през последния месец показа, че 80% от хранителните стоки са дефицитни. Успоредно се разраства и черният пазар на храни. Търговци се снабдяват нелегално с храна и я препродават на високи цени – практика, която онлайн групите не прилагат.

Особено популярна е размяната на кулинарни рецепти, които не включват иначе задължителни компоненти като брашно, яйца, масло.

Минималната заплата във Венецуела е 35 000 боливара – около 60 долара по официален курс или 35 долара на черно. Пакет брашно на черно струва 2000 боливара.

Президентът Николас Мадуро твърди, че за кризата е виновна „икономическата война”. Той обвинява търговците, че трупат стоки, но не ги продават, за да провокират безредици и да предизвикат падане на правителството.

Опозицията прави стъпки за провеждане на референдум за отстраняване на Мадуро от власт.

В последните седмици зачестяват грабежите и бунтовете, които се засилват политическото напрежение успоредно с всеобщата оскъдица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com