Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

10625
Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира
Снимка: Getty Images

Руска операция с цел Харков ще има - но тя няма да е такава, каквато вече многократно излизаше по различни медии, а именно: превземането на града: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

В нов свой анализ украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, отново обръща внимание руската групировка "Север" в Белгородска, Курска и Брянска област и заплахата да има руска сухопътна атака към Харков и Суми. Той го прави заради интервютата на генерал Вадим Скибицки, заместник на ръководителя на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов, и командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Олександър Павлюк – двамата говориха съответно пред The Economist и The Times и засегнаха темата с Харков: Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

Анализът

Руснаците вече имат малко над 50 000 войници и 395 танка, както и 928 бронетранспортьора, 992 гаубици и минохвъргачки и 123 ракетни системи за залпов огън в Белгородска, Курска и Брянска област, изброява Машовец. Украинският военен наблюдател повтаря и, че идват още подкрепления – 3700-3750 войници и още 450-455 единици военна техника от всякакъв тип, като дислоцирането на тези подкрепления става на малки групи и изглежда има прицел от Белгород (Грайворон - там, където на няколко пъти т.нар. руски доброволци нападаха и предизвикваха хаос) към Харковска област и от гара Ржава от Курска област към Суми. Машовец отчита и повишена активност на руската военна авиация в Сумска, Черниговска и Харковска област т.е. подготовка с бомбардировки. "Врагът активно обстрелва с артилерия Сумска и Черниговска област, като от време на време нанася въздушни удари там, но в същото време провежда интензивно въздушно разузнаване в Харковска област и прикрива доста рисковото за себе си от въздуха разгръщане на частите на 44-ти армейски корпус (бел. ред. - корпусът е основната на групировката "Север")", посочва Машовец.

Какъв е изводът - той счита, че очевидно руснаците ще опитат операции на север и северозапад от Харков, но това ще са малки по мащаб акции с цел отвличане на вниманието и отклоняване на ресурси за защита от украинска страна – защото 3700 нови войници са крайно недостатъчни да се говори за мащабна руска операция както що се отнася до Харков, така и до Суми. "След като започне "ограничено настъпление" в района на Харков, врагът явно се надява със заплахата от "пробив към Харков" да привлече значителен брой части на украинската армия в Харковска област", казва Машовец: Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Снощи и през нощта Харков стана отново мишена на руски удари. Ръководителят на военновременната администрация там Олег Синегубов съобщи за поразено промишлено предприятие, без да уточнява какво и кое е то. А след полунощ кметът на града Игор Терехов съобщи за нова атака и подпалени три частни къщи заради дрон "Шахед".

ОЩЕ: Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Джордж Фридман с анализ кога идва истинската световна криза и визия за България, Балканите и Русия

Анализ: Войната на Нетаняху преобръща европейската подкрепа за Израел

Анализ: Смъртта на Ебрахим Раиси не вещае нищо добро за Иран

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво да правите, ако цветовете на доматите падат
Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

Падащите доматени цветове са сериозен проблем, поради който градинарят може да остане без реколта от домати. Основната причина за това неприятно...