Безпаричие и недоверие в Художествената академия изкара на протест преподаватели, модели и студенти

11227
Безпаричие и недоверие в Художествената академия изкара на протест преподаватели, модели и студенти
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените заплати и лошата материална база вдигнаха протест в двора на учебното заведение.

"Не са плащали 2 месеца на нашите преподаватели. Материалната ни база е доста лоша – падат тавани, има проблеми с оборудването, няма пари за материали, работим с това, което си купуваме сами и приспособяваме каквото можем", разказа Станислава Павлова, студентка по "Текстил, изкуство и дизайн". 

Колежката й от същата специалност Цвета Апостолова отбеляза, че академията има Фонд „Развитие“, в който са регламентирани средствата за различните специалности, но според нея те не се разпределят правилно. "За нашата специалност, която борави с много по-скъпи материали би трябвало да има повече", каза тя и поясни, че за да бъде качествена изработката са нужни скъпи материали. 

"Получили сме миналия месец само аванс, а за декември не се знае дали ще получим някакви средства", оплака се Дима Каприева, завеждаща ателието по печатни техники и багрене в катедра "Текстил" към НХА от 9 години и съобщи, че моделите са още по-зле, тъй като са на хонорари.

Неизплатени заплати за 8 млрд. лева само от януари до април

Над 8 млрд. лева неизплатени заплати, според инспекцията по труда, и то само за първите 4 месеца на годината. Задействана е процедура п...

"Пенсията ми е 180 лева. Затова работя тук. Получих 160 лева хонорар за октомври – платих наем, заем и останах без пари. Това е последното което съм взимала", сподели Зара Багова, дългогодишен модел в академията, която колкото и измъчена и изнемощяла да е, продължава да позира на студентите и през ноември, и декември. "Казват, че след Нова година щели да платят..", с надежда добави тя и сподели още, че миналият път й платили за 8 часа, а сега позирала 16 часа.

"Ние сме ги изстудували тези пари", оплака се друг модел и поясни, че като голи модели често се разболяват заради студените зали и тъй като не са на трудови договори сами си поемат болничните. "Колко пъти са падали модели от подиума, защото не са добри условията..." продължи тя и поясни, че постаментите, на които се качват не са стабилни, защото са износени, а моделът трябва да е нависоко, за да имат по-добра видимост студентите.

Каприева съобщи още, че служителите били в неведение как се разходват средствата на академията. "От пресата научих, че ректорът успял да плати всички задължения на академията към топлофикация, което е прекрасно, но проблемът е, че е платено от една субсидия, която е фиксирана по Колективен трудов договор за перо „Обучение“ в академията – това е сума, която не може да се отклонява за други плащания, но за да се разрешат разни финансови недоимъци ръководството е прибегнало до тези средства", посочи тя.

Междувременно продължават да се вдигат таксите за обучение на студентите, в същото време средствата от фонд "Развитие", предвидени за материали и консумативи непрекъснато намаляват, оплакаха се протестиращите. Те недоумяват защо въпросното повишение на таксите не е довело до никакви подобрения на материалната база, която Академията предлага на възпитаниците си.

Стотици шивачки окупираха сградата на НОИ в Пловдив заради неизплатени заплати

Нов бунт на шивачките от Раковски и Кричим. Над 230 служители на фалиралата австрийска компания „Тренд Фешън Текстил“, коит...

Като неверни информации определи ректорът на НХА проф. Николай Драчев твърденията, че имало злоупотреби и нередности в управлението.

Той обяви, че утре пред Академичния съвет на НХА ще бъде представен подробен отчет и че се очакват и резултатите от започналата проверка. „Имали сме тази година одит от Сметната палата, одит от МОН, в момента тече проверка от Инспекцията по труда. Утре на Академичен съвет ще бъде обяснено точно с цифри какво е разходвано, какъв е прихода, какъв е разхода“, подчерта той и призова: "нека бъдем обективни". 

Той разказа, че е направено конструктивно обследване на сградата на Академията, която е на 100 години и че според констатацията, тя не е в състояние да функционира по нормите, за което са уведомени главния архитект и МОН. "Парното тече отвсякъде, но при тази компрометирана вече конструкция, не можем да му направим ремонт, защото сградата не е устойчива", посочи той. "При нас има голи модели. Парното не може по никакъв начин да затопли помещенията, тъй като са с голяма квадратура и допълнително пускаме калорифери, а цените на тока, водата и всичко се вдигат...", разказа още той и подчерта, че засега са платени режийните разходи. "Ние, ако не бяхме платили за парното 38 000 и други разходи, трябваше сега да не провеждаме учебен процес", добави ректорът. 

За проблемите и финансовия недостиг от Академията са сигнализирали до министрите на образованието на финансите . "Имам писмата които съм писал до министрите. Отговорът от Горанов е, че принципал на Академията е МОН, а от Вълчев - че ако има излишък на края на годината, може да ни дадат нещо….“, сподели още ректорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт