“Театър на чудесата”: Гигантски черни дупки и праисторически зверове в София

2982
“Театър на чудесата”: Гигантски черни дупки и праисторически зверове в София
Снимка: Event Horizon Telescope

От 10 до 12 септември в София ще се проведе първото у нас издание на международния мултижанров фестивал “Театър на чудесата” (Theatre of Wonder).

Дебютният за България формат, със съорганизатори “Арте Урбана Колектив” и RATIO, е част от европейска мрежа от фестивали, посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката, стартирала през 2017 г. в Тренто, Италия.

Първото българско издание на “Театър на чудесата” ще зарадва всички родни фенове на науката и изкуствата с 3 премиерни интердисциплинарни лекционни пърформънси, представени на сцената на популярния столичен клуб Терминал 1. Освен тя ще има и три представления на научна тематика в пространството за съвременно. изкуство “Сцена Дерида”.

Тематиката на продукциите е всеобхватна - от опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие. Всяка от тези теми може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка, а с резултата от този експеримент може да се запознаете лично в рамките на “Театър на чудесата”.

“Ритъмът в сърцето на Галактиката” (10 септември) ще ни отведе в сърцето на Млечния път, където се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище с размер на милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговорът ще открием заедно по време на едно вълнуващо космическо приключение, през което ще ни поведат опитни гидове - астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

На 12 септември ще се срещнем очи в очи със “Звярът” на режисьора Стефан Прохоров. Той заедно с палеозоолога Надежда Карастоянова и актрисата Деница Зафирова ще ни върнат 13 хиляди години назад във времето, когато човекът за пръв път опитомява животни. Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни? Ще научим на 12 септември в Терминал 1.

Изкуствени човешки органи, които заменят природните оригинали; майки, които раждат чрез синтетични органи; безсмъртни хора…. Макар и да звучи като фантастика, новата реалност вече чука на вратата. Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Не просто ще чуете отговора, но и ще се докоснете до медицински подходи, които от научна фантастика се превръщат в научна реалност. Със “Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?” (11 септември) ще ни срещнат ученият и предприемач Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.

Дузина черни дупки вероятно лежат в центъра на нашата галактика

Дузина черни дупки,вероятно лежат в центъра на нашата галактика „Млечния път”, твърдят изследователи. Нови изследвания пр...

И това не е всичко! Паралелно на сцената на пространство “Дерида”, ексклузивно за публиката на “Театър на чудесата” ще бъдат представени три допълнители представления на научна тема с далеч не по-малко атрактивни теми:

Вълнуващият моноспектакъл на италианеца Андреа Брунело “Принципът на неопределеността” (11 септември) ще посвети публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика, като например, Котката на Шрьодингер;

„Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” (10 септември), (автор и реж. Димитър Узунов) пък ще поведе зрителите на едно забавно и вълнуващо приключение в търсене на тайните на креативността на най-великия учен на всички времена;

Театралната лекция “Изчислителната красота на природата” (12 септември) пък ви кани на пътешествие в изчислителната същност на природата и уникалното взаимодействие на множеството различни и смайващи форми на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложба на съвременни български илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт