36 сигнала за семейни скандали и 10 за домашно насилие в Асеновградско по време на извънредното положение

4808
36 сигнала за семейни скандали и 10 за домашно насилие в Асеновградско по време на извънредното положение

9 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с 11 ранени са възникнали в община Асеновград за първите 40 дни от въвеждането на извънредното положение в страната. За периода няма загинали по пътищата в Асеновградско. Информацията съобщиха за Actualno.com от РУ на МВР в Асеновград. От там уточниха, че причините за възникване на ПТП са различни, като не може да бъде посочена такава, която да е основополагаща. Сред срещаните са несъобразена скорост, неспазване на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, неправили маневри и други.

За посочения 40-дневен период няма възникнали пътнотранспортни произшествия с участие на превозни средства (ППС), теглени с животинска тяга. От 13.03.20 г. до 23.04.20 г. са санкционирани 27 водачи на каруци. Най-често срещаните нарушения, извършвани от тях, са нарушаване на пътен знак В-10. Той гласи: "забранено е влизането на пътни превозни средства, теглени от животни“. За нарушението водачите се наказват по чл.183, ал.3, т.5 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), като глобата е в размер на 30 лева. Незначителна част от водачите са непълнолетни, посочват от полицията. Препоръките към водачите на ППС с животинска тяга са стриктно да спазват ЗДвП, като спазват пътни знаци и хоризонтална маркировка и се съобразяват с интензитета на движението и насрещно движещи се моторни превозни средства (МПС).

Спад в престъпленията на малолетни и непълнолетни в Стара Загора

123 възпитателни дела е разгледала Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН)...

За същия период са установени 2 113 броя нарушители на ЗДвП. Нарушенията са различни. Като основно и най–често нарушаване на правилата може да бъде посочено шофирането с превишената скорост. През изследвания период за времето на извънредното положение в РУ – Асеновград са регистрирани 34 криминални престъпления. Разкрити са 28 от тях. Основната част от престъпленията са кражби на имущество. Характерни за периода са грабежите от Общинския кооперативен пазар в града, извършителите на които са установени и задържани. Обект на посегателство са суми пари, електрически инструменти, животни, хранителни продукти, цигари, държане на акцизни стоки и други. Този вид престъпления се извършват и в светлата, и в тъмната част на денонощието. Най-често извършителите са лица от активния криминален контингент, малцинствени групи.

Броят на семейните скандали за периода е 36, а сигналите за домашно насилие са 10. Общо наложените санкции са 83 съставени акта за установяване на администратривно нарушение (АУАН). От тях, 39 броя са по чл.209 от Закона за здравето - за нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановяват посещенията на паркове и детски и спортни площадки, и още 44 броя - за нарушение по чл.209а, ал.1 от Закона за здравето – за неносене на предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

"В резултат на ограничаване на свободното придвижване на гражданите от областните центрове, зачестилите специализирани полицейски операции (СПО) със засилено присъствие на органите на реда, планираните и провеждани ОИМ за противодействие на престъпността, се установява спад в извършените домови кражби, грабежи, измами, противозаконно отнемане на МПС, и като цяло - на престъпленията от общ характер. РУ - Асеновград акцентира на максимално насищане с полицейски служители, с оглед опазване на обществения ред, недопускане извършване на престъпления от общ характер, ограничаване и недопускане на тежки пътнотранспортни произшествия, активна превенция, оказване съдействие на граждани и други институции и предприемане на незабавни мерки, съгласно действащото законодателство на Република България", посочват от Районното полицейско управление в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com