X
 
 

5 лв. искат за бурканче лозови листа на пазара в Асеновград

1250 1
photo of 5 лв. искат за бурканче лозови листа на пазара в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
Наближава есента и прохладното време, а с тях в Асеновград стават все по-осезаеми уханията на топла лютеница, печени чушки и... станимашки сармички. Решихме да си закупим лозови листа от общинския пазар в града. Бяхме изключително изненадани от цената, определена за среден компотен буркан с вместимост около половин литър. 5 лева струва, каза продавачката. Ако искаме по-голяма бутилка с вместимост 1,5 литра ще ни коства 7 лева, а голям 3-литров буркан се продава за 12 лева на пазара в Асеновград. Справка показа, че около 6 лева е цената на 1 килограм готови лозови сарми.

Решихме да отскочим до Пловдив, за да проверим как стои въпроса с лозовите листа в буркан. Оказа се, че ще ни излезе по-евтино да пропътуваме 20-тината километра до там, за да си ги купим. Дадохме 1,70 лева за същото количество листа. На асеновградския пазар междувременно обявена цена не видяхме. Но се върнахме на следващия ден на същото място, този път ни предложиха "безценната стока" за 4,50 лева буркана.

Постни лозови сарми по арменски

Необходими продукти: 1 ч.ч. ориз 2 глави стар лук 2 1/2 ч.ч. топла вода 1 ч.л. канела 1 щипка черен пипер 1/2 ч.л. сол 2-3 с.л. ...

Истина е, че листата по гроздовите асми вече са негодни за ползване, но тук-там все още се намират. Е, все пак търговецът е в правото си сам да избере на какви цени да продава стоките си, но поне да бъдат обявени, че да не се изложи някой клиент. Иначе, да си направим зелеви традиционни станимашки сармички, не се изискваше такава сума - срещу 3 лева се продаваше 3-литров буркан със зелеви листа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители