59-тата пречиствателна станция по ОП „Околна среда“ - в Асеновград

2962
59-тата пречиствателна станция по ОП „Околна среда“ - в Асеновград

Подписан бе официално договорът за безвъзмездна финансова помощ за старт на един от най-големите проекти, реализирани на територията на община Асеновград – изграждането на пречиствателна станция и рехабилитация на канализационната мрежа. Събитието се състоя в днешния следобед.

Договорът бе подписан лично от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града доктор Емил Караиванов. Високопоставеният гост припомни на присъстващите, че общата проектна стойност е в размер на над 106 000 000 лева. С този проект започва изграждането на 59-тата пречиствателна станция по Оперативна програма „Околна среда“. До момента Асеновград няма съоръжение, което да пречиства отпадъчните води.

Малки еколози облякоха тоалети от отпадъчни материали

Малки асеновградчани показаха тоалети, изработени от отпадъчни материали. Децата се превъплътиха в ролите на магьосници, феи, роботи, к...

Тази пречиствателна станция ще обслужва близо 55 000 жители. Освен изграждането й е предвидена рехабилитация и създаване на нова ВиК-мрежа с дължина близо 27 километра. Пред actualno.com Ивелина Василева бе категорична, че няма място за притеснение по въпроса с тегленето на 10-милионния заем, от страна на Община Асеновград. Средствата са неообходими за дофинансиране на проекта.

„Има достатъчно механизми, с които общините да бъдат подпомагани финансово. И аз, и премиерът Борисов, и колегите от Министрски съвет сме наясно с това, че общинските финансови средства са ограничени и не може да се натоварват бюджетите с тежки условия. Затова съществува така нареченият фонд „ФЛАГ“, който осигурява кредити при облекчени условия, с много ниски лихвени проценти или в зависимост от финансовото състояни на общините. По-леки са и условията по възстановяване на плащанията по заемите.“, обясни министър Василева.

Тя допълни, че от друга страна ВиК-дружествата също са партньори в тези проекти и генерират икономическите ползи при реализацията. „Затова е напълно възможно, ако общините и респективно Асоциацията по ВиК заложат такива условия в договорите на дружествата, които са оператори на системите, да се възстановяват част от разходите и от ВиК-дружествата. Това е въпрос, който би могъл да бъде обсъждан.“, обясни Василева. Друга възможност, предоставена пред общините, е ползване на безлихвени кредити директно от Националния бюджет. Министърът на околната среда и водите изрази увереността си, че са направени точни финансово икономически анализи и средствата са разчетени разумно.

„Правилата са спазени при разработването и не смятам, че това е проект по-различен от останалите, които са реализирани. Основавайки се на опита и факта, че всички общини по този начин реализираха проектите си, не би трябвало да има основание за притеснение.“, заяви Василева. Изградени ще бъдат 6,5 километра главна канализационна мрежа и ще бъдат рехабилитирани близо 17 километра канализационна мрежа /в това число над 12 километра главна и около 5 километра второстепенна/, посочи, от своя страна кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов.

Инспектори ще глобяват просяци в Асеновград

В Асеновград забраняват продажба на билети и допускането в киносалоните на лица под 18 г. на прожекции на филми с еротично или порногра...

С предвидените чрез проекта инвестиционни мерки ще се намалят загубите на питейна вода във водопреносната система. Ще се подобрят и водоснабдителните услуги и хигиенните и здравни условия в проектната област. Значително ще се понижи замърсителният товар, който се зауства във водоприемника край Асеновград.

Ще бъдат създадени нови временни, а по-късно и постоянни работни места. Краткосрочните – по време на строителните работи. А постоянните - за експлоатацията и поддръжката на пречиствателната станция. В заключение на събитието министър Ивелина Василева посочи, че в Асеновград са концентрирани 14 защитени територии и седем защитени зони - гъста екологична мрежа, която трябва да бъде опазвана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com