Actualno.com с грамота за добра съвместна работа от библиотеката в Асенoвград

5853
Actualno.com с грамота за добра съвместна работа от библиотеката в Асенoвград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Екипът на Actualno.com получи Грамота за добра съвместна работа от Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. Освен активното отразяване на библиотечни инициативи и проекти и отличното взаимодействие между двете организации, повод за присъдената награда бе 35-годишният юбилей от създаването на културното и духовно средище на града.

Грамотата за партньорство на Actualno.com бе връчена лично от директора на Градската библиотека Милена Марковска – на официална церемония.

Грамота за читалище в Ловеч заради Люляковите музикални вечери

Ловчанското читалище "Наука - 1870 година" спечели грамота на Министерството на културата "За принос в развитието на читалищното дело в...

Награди за добра съвместна работа получиха и други местни медии, образователни и социални институции, неправителствени организации, творчески и музикални школи и ателиета, доброволци, представители на асеновградския бизнес, Военното подразделение и Община Асенoвград.

В края на тържествената церемония екипът ни разговаря с читател, който си спомни „прохождането“ в библиотечната институция. "За първи път посетих библиотеката, когато бях първокласник - през 1985 г. - в началото на втория учебен срок. Тогава вече бяхме се научили да четем."

39-годишният асеновградчанин продължи разказа си: "Нашата учителка от ОУ "Христо Ботев" ни доведе всички от класа и тук ни издадоха библиотечни картони. От тогава взимам книги много редовно. Днес, на този мил повод – 35-годишен юбилей на библиотеката в Асеновград - се оказва, че аз съм нейн читател от 32 години насам. Асеновградските библиотекари се страят много и успяват да се движат в пулса на времето. Пожелавам им успех и занапред."

Мъжът сподели още, че когато е бил дете, е заемал предимно приключенски книги. След време е започнал да чете произведения за пътешествия, защото обича да пътешества. Според неговите наблюдения, Градската библиотека в Асенoвград се развива в положителна насока. А в съвременното информационно и технологично общество това е нелека задача.

Стартира инициативата „Библиотека в планината“

На 1 юни 2017 г. в 11:00 ч. пред детския екостационар “Бели брези” в природен парк “Витоша” Столична библиотека...

Срещнахме се и с Елена Филипова - бивш библиотекар и директор на библиотеката в Асенoвград в периода от 1978 г. до 1993 г. "Моя беше честта да я зареждаме с книги. Много труд се положи тогава, защото библиотеката се помещаваше в сградата НЧ „Родолюбие“ в града. Този голям библиотечен фонд трябваше да се пренесе в новата сграда, в която се намира и в момента. Тогава съществуващата армия – наборните военнослужещи в Асеновград – ни помогнаха с преместването", с умиление си спомня Филипова. Тя разказа, че по онова време за новост са се считали грамофоните. Работело се е по двугодишни програми за всенародно естетическо възпитание. Не само книгите, а и аудио и видео касетите – всичко това се е помещавало в отдел „Изкуство“ на асеновградската библиотека. „Тогава наистина хората четяха повече.“, категорична е бившата директорка. И допълва, че тогава са се провеждали множество открити уроци и ролеви игри с учители по литература. В онези години хората са предпочитали предимно развлекателните творби за летния сезон. Тогава е нямало такъв богат избор на произведения и западни автори, както днес. Асенoвградчани са четяли предимно френска класическа литература, руски и български съвременни творби, както и множество списания.

"Асенoвград е известен с многото си изявени творци, които още от миналото всички заедно приятелски работеха за културата и за издигане нивото на гражданите", казва Елена Филипова. Чрез Actualno.com тя благодари на колегите си, които в момента заместват някогашния библиотечен екип, и сега продължават да развиват дейността на Градска библиотека "Паисий Холендарски" със същия оптимизъм, ентусиазъм и творческо вдъхновение, но вече ползвайки по-други методи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com