Чаят като начин на живот!

6265
Чаят като начин на живот!
Снимка: iStock/Guliver

Чаят, като начин на живот! Темата е малко позната, но страшно интересна. Разговаряхме с Марияна Сиракова от Асеновград, открила силата и духа в чаения аромат и вкус.

„Аз съм кръстена с името Мария, но в паспорта ме записаха, като Марияна.“, започна разказа си асеновградчанката, подчертавайки, че е силно вярваща. Тя е решила да подари своята любов към ароматната билкова напитка, като отвори първата Чаена стая в Асеновград. Чрез нея тя не продава продукт, а наслада и храна за душата. Още влизайки през вратата, Марияна ме посреща с усмивка и под звуците на релаксираща музика с японски мотиви. Обстановката е уютна, а времето сякаш е спряло. Часовник няма. Мари казва, че не й е нужен. Времето за нея няма значение, по-важно е семейството й да бъде сплотено. А ритуала по приготвяне и пиене на чай прави точно това – събира всички заедно. Жената е пребивавала в чужбина близо 20 години. Може би, това я е научило да остане винаги позитивна и с младежки дух. „Вкъщи всички пием чай. Той е наслада за сетивата. Непрекъснато търсим различни видове и експериментираме.“, продължава разговора си с мен асеновградчанката, докато пиехме натурален ароматен чай от енергизиращо комбинирани банан, череша манго, папая, киви, малина, ананас и хибискус.

Топ 5 на най-вкусните горещи напитки

В студеното време, топлите напитки са изключително предпочитани. Всички си спомняме любимата чаша мляко с какао преди сън или сутрешнат...

Така, заредени от чаени емоции, семейството решава да създаде местенце, чрез което да потопи Асеновград в тайната на чая. Съществуват над 3 000 – 4 000 видове от чаената напитка, споделя Марияна, и казва, че всеки един носи своя позитивизъм и символика. За да ги опознае всички, може би, цял един живот няма да му стигне. Не случайно китайците са направили цяла наука за чая. Всички чайове се запарват, но съществува един, който се вари. Това е чаят „Лапачо“. Изключително ароматен и се препоръчва за хора, провеждащи химиотерапия и хемодиализа. Ароматът му е непозната и специфична. А името „Лапачо“ в буквален превод от китайски език означава „Червеният дракон“. Това е един от най-ползваните и най-добрите чайове в Китай. Добре е сутрин да се свари в 1 литър вода. Слага се от 8 гр. До 10 гр. от билката и е нужно да се остави около 10 минути да се накисне. Едва след това, се прецежда. Сред интересните видове чай са южноафрикаснки, серенгети, пиняколада. Част от чайовете са познати на много хора.

„Знахарката“, пък, е билков чай. Ароматът му напомня билки от планината в комбинация с мента. Пробужда сетивата. Начинът на приготвяне също оказва голямо значение за усещането при консумацията. Много смисъл се влага в по време на изпълнение на ритуала в Китай. Асеновградчанката разказва за най-силното си впечатление – в китайската държава на една чаша чай са поканени пет човека. И всички отпиват от нея. Така, докато пият чай заедно, китайците обсъждат ежедневните теми. Интересното при англичаните, пък, е първо си сипват мляко и едва тогава добавят билковата ароматна напитка. При тях, както е обичайното в повечето страни, всеки има собствена чаша. В България също има перспектива за нарастване интереса към чая, смята асеновградчанката. Но някой трябва да им го предложи, да им покаже, да ги насърчава да ползват билковата напитка, и то в натурален вид.

„Чаят е не само начин на мислене, но и начин на живот. Здравословно е да се пие чай. Разбира се, изисква време за приготвяне, внимание и любов. А всъщност това е времето, което човек отделя за себе си. Аз лично изпитвам удовлетворение. Доставя ми удоволствие да го приготвя и съответно да поканя приятел на по чаша Чай.“, разказва въодушевена Марияна. Тя допълва, че в България ритуалът по пиенето на чай все още не е създаден като традиция. По-скоро употребяваме билковата напитка, когато сме болни. „Независимо по какъв повод пием чай, винаги трябва да мислите ни да са положителни, докато го приготвяме, защото така той става по-вкусен.“, каза в заключение Марияна от „Чаената стая“ в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com