Дисциплинарни наказания за служители в семейни центрове

9307
Дисциплинарни наказания за служители в семейни центрове
Снимка: Thinkstock

Социалните служби да наложат дисциплинарни наказания за служители на семейни центрове заради установено извършено насилие над настанените деца, поиска председателят на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

Санкциите са за четирима служители в Центъра за настаняване от семеен тип "Усмивка" и Центъра за настаняване от семеен тип "Звънче" в село Нареченски бани, общ. Асеновград, където международни организации сигнализирали за извършвано насилие.

ДАЗД дава 140 000 лв. за социологическо проучване

Държавната агенция за закрила на детето се готви да даде 140 000 лв., с ДДС, за социологическо проучване на изпълнението на "Плана за...

Проверяващите са заключили, че в центровете са прилагани недопустими методи на възпитание. Сред използваните от персонала наказания са бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна в определеното време. Върху децата е осъществяван и психически тормоз - изолация или заключване навън вечер, заплахи и лишаване от любими за децата занимания.

Според проверяващите налице е неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се е осъществявало формално и е неефективно, нямало е и определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не е разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището, а на помощ са му се притекли няколко момчета.

Констатирано е още, че децата е нямало с кого да споделят преживяното през деня в детската градина или училище. Свободното време, посещението им на училище и на детска градина се планирало и се извършвало в група, а не индивидуално, каквито са условията за създаване на среда близка до семейната.

 

Солени глоби за родителите на майките - тийнейджърки

Солени санкции за майките и татковците, чиито невръстни деца стават родители, предлагат социални работници като възпираща мярка. &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com