И в Асеновградско специалисти наблюдават повишаване броя на заразените с COVID-19

2447
И в Асеновградско специалисти наблюдават повишаване броя на заразените с COVID-19
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

В община Асеновград днес се проведе заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса. Срещата бе водена от кмета на града доктор Христо Грудев. Той припомни, че целият свят вече очаква четвъртата вълна на COVID-19. „Трябва да сме предпазливи и да се ваксинираме. Аз вече имам поставена „първа игла“, през другата седмица ми предстои и втората част от имунизирането. Смятам, че личният пример на всеки един от нас е най-важен. Нямам никакви оплаквания и симптоми на вируса, след ваксинацията. Чувстваме се добре, както аз и съпругата ми, така и всички около 30 колеги от общината, които също се ваксинираха срещу коронавирус“, каза пред присъстващите кметът доктор Грудев.

В рамките на вчерашния ден (12.08.21 г.) на територията на община Асеновград са регистрирани седем нови случая на COVID-19. A за дата 11.08.21 г. новозаразените са били 10. От Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив отчитат повишаване на ежедневните случаи и призовават хората да се ваксинират. Според експертите се наблюдава, че новите заразени с коронавирус в Асеновградско са предимно младежи на възраст около 16-17 г., които или са се завърнали от морето, или са контактували с много хора по нощни заведения. Към момента няма хоспитализирани от тях, но са изолирани в домовете си за домашно лечение.

При растящата вълна на коронавируса - какво е положението в "Пирогов"

За съжаление, повечето случаи на коронавирус в „Пирогов” са тежки. 36 души са на лечение там заради COVID-19, 6 са в реаним...

МБАЛ – Асеновград и „Медицински център I“ са подготвени за предстоящата ситуация. Всички медицински лица са на първа линия и няма такива, които да протестират, да се оплакват или да се откажат от професията си поради страх от заразяване. Голяма част от тях също са ваксинирани срещу коронавирус. Във Военно формирование 24490 има един регистриран служител, който е с COVID-19, но вече се възстановява, скоро карантината му изтича и предстои да се върне на работа. От следващата седмица стартират съвместни проверки между община Асеновград, РУ – Асеновград, РЗИ – Пловдив и ОДБХ – Пловдив. Проверяващите ще проследяват спазването на противоепидемичните мерки в хранителни и нехранителни магазини, обществени места и обекти, в които се предлагат различни услуги, както и в нощните заведения.

Учебните заведения на територията на общината също са подготвени. Предстои провеждането на матури – на 26-ти и 27-ми август. Директори на две от учебните заведения – членове на щаба – посочват, че училищата имат налични почистващи препарати, дезинфектанти и лични предпазни средства за лице. В момента предоставят справки на Министерството на образованието и науката (МОН) за учителите, които са ваксинирани, преболедували коронавируса или пък имат антитела. По първоначални данни при разговори с преподавателите, става ясно, че са по-склонни да се имунизират, за да могат да провеждат учебните занятия спокойно в присъствена форма. А според специалистите, по-добра форма на обучение от тази, няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com