Идея: Да бъде създаден екопарк с редки видове в Асеновград

2167
Идея: Да бъде създаден екопарк с редки видове в Асеновград
Снимка: Actualno.com

Идея да бъде създаден „Градски екопарк Баделема“ в Асеновград предложи изтъкнатият асеновградски еколог доцент доктор Цено Петров. Проектът на асеновградчанина бе представен пред съветниците на града, но не достигна до разглеждане и обсъждане. В последния момент, в началото на заседанието на Общински съвет-Асеновград, вносителят на докладната – заместник-кметът на града инженер Петър Бояджиев я оттегли от дневния ред.

Мотивът за това е, че трябва да бъдат прецизирани текстовете по проекта. За да бъде изградена подобна еко зона, следва местният парламент в Асеновград да даде положителен вот за изменение на Подробен устройствен план-план за регулация. Следващата стъпка е да се търси финансиране, за да може идеята да бъде реализирана. В предложението на доцент доктор Цено Петров се посочва, че „Градски екопарк Баделема“ ще бъде разположен на площ от около 13 000 квадратни метра, в близост до Палеонтологичния музей в Асеновград. Ако реално идеята се осъществи, той ще е първият по рода си в България. В него ще бъде създаден Алпинеум с редки и застрашени от изчезване медоносни и лечебни растения от Родопите. Ще бъдат отглеждани и представени пред асеновградчани и гости на града растителни видове, които се откриват в резерват „Червената стена“ край село Бачково.

Ще оставят ли да загине още един паметник от наследството на Асеновград?

Разрушава се поредната сграда – паметник от културното наследство на Асеновград, алармираха граждани. Постройката е препродавана ...

За всяко едно от тях ще бъде обособена информационна табела, която да запознава посетителите с вида и свойствата му. Предложението е да бъдат показвани и дървесни и храстови растения от цяла Тракия. Освен всичко това, идеята на доцент доктор Петров е да бъде изграден панорамен подход от кръговото кръстовище при така наречената „Конска чешма“ в Асеновград до самия екопарк. По цялото стълбище ще бъдат поставени скулпторни фигури на животни от минали геологически времена. Край самия Палеонтологичен музей, пък, ще бъдат разположени пейки. Ще бъде създадена и пътека, която да води от музейната институция директно към природонаучния обект.

„Градски екопарк Баделема“ ще бъде отворен за посетители само през светлата част от денонощието и ще охраняем. Но всичко това, на този етап, остава само в проект, докато докладната не бъде отново включена в дневен ред, обсъдена и гласувана на следващо заседание на Общински съвет-Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com