X
 
 

Игра показва как детето да избере най-подходящата книга (СНИМКИ)

900 0
Игра показва как детето да избере най-подходящата книга (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Чрез кастинг за книги малки асеновградчани се научиха как да подбират най-подходящите за себе си четива. Играта се проведе в две училища в община Асеновград по повод "Седмица на грамотността". Задачата на децата бе да проведат кастинг, като приложат различни критерии. На учениците бяха предложени пет произведения.

Най-голямото училище в Радомир представи иновативни практики в празнично четене

„Навън е студено и побеляло, но при нас е топло и уютно!“, така най-голямото училище в община Радомир - ОУ „Христо См...

В първия кръг се проведе гласуване за най-доброто заглавие, като книгата с най-малко гласове отпада. Във втория етап децата избираха творбата по външен вид, корица и оформление. Третият кръг бе още по-сложен, защото от останалите в играта книги бе нужно да се подбере тази, на която първото изречение е най-впечатляващо.

Накрая останаха две книги и тук задачата на учениците бе да гласуват за най-добра анотация. Преди това, се запознаха със значението на думата и разбраха, че тя играе най-важната роля при избора на произведения от всеки отделен човек. Подрастващите научиха, че съдържанието на анотацията разказва накратко за творбата и най-силно може да привлече вниманието на читателя, в сравнение с останалите критерии - корица, заглавие и първо изречение.

18% от петокласниците имат проблеми с четенето

Петокласниците у нас трудно осмислят и оценяват текстовете, които четат. Това е един от основните изводи от Националното външно оценява...

В края на заниманието бе проведено и верижно четене на книгата, спечелила кастинга. "Седмицата на грамотността" е национална кампания, като в нея се включиха асеновградското ОУ "Ангел Кънчев" и ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в село Боянци. Идеята за провеждане на играта с децата е на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. А целта е да се мотивира желанието и любовта към четенето у подрастващото поколение.

Actualno.com

Етикети: