Изграждат Дневен център за лица с увреждания в Асеновград

8867
Изграждат Дневен център за лица с увреждания в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания ще бъде изграден в Асеновград. Идеята ще се реализира по проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 г. - 2020 г.". Бенефициент е община Асеновград. От услугата ще могат да се възползват най-малко 35 лица с увреждания и не по-малко от 60 души - техни близки и роднини. Центърът ще бъде изграден на втория етаж от бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи (ДДЛРГ) "Таню Войвода" в Асеновград. Целевата група са лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, в риск и техните семейства, както и хора с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, ползващи резидентни услуги, и техните семейства.

Социалната услуга трябва да е готова в срок до 1 година и да функционира в рамките на 31 месеца. В центъра ще се предоставят дневна, полудневна и почасова помощ. На нуждаещите се могат да се извършват рехабилитация, терапия, консултиране, информиране и подкрепа. От услугата могат да се възползват потребители, които са пълнолетни и са жители на община Асеновград. Освен на лицата с увреждания, подкрепа ще се оказва и на техните семейства - чрез консултиране и информиране, терапия и социална рехабилитация, както на място, така и в домашна среда. Ръководителите на проекта съобщават, че към края на 2019 г. общият брой на лицата с увреждания в общината е близо 8 400.

Правят "първа копка" на Дневен център за подкрепа на лица с деменция в Казанлък

Символична "първа копка" ще направят утре от 11 часа в Казанлък на нов Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и...

Един от най-големите проблеми, пред който се изправят те, е липсата на достъпна среда. Поради това, хората с увреждания често са зависими от своите родители, близки и/или партньора си. По този начин се поставя в неравностойно положение неговото семейство. Често и ниските доходи стават причина за ограничаване на достъпа до лечение. Други проблеми, произтичащи от уврежданията, от които страдат различните личности, са необходимост от подкрепа при поддържане на личната хигиена, организиране на ежедневния бит, социализация, развлечения, общуване и създаване на контакти и други. Местожителството в малки населени места, отдалечени от общинския център, също ограничава достъпа им до социални и здравни услуги. Като пример за такъв проблем инициаторите на проекта представят липсата на лекарски екипи за обслужване на трудно подвижни по домовете им, за да не посещават болнични заведения.

От 2009 г. в община Асеновград функционира Дневен център за деца с увреждания. Потребителският му капацитет е 30 малчугани на възраст от 3 г. до 18 г., които са със специфични образователни потребности. В общината към момента липсва услуга, в която пълнолетни лица с различни увреждания да получат социална подкрепа. Дейностите по реализиране на проекта включват ремонт и оборудване на сградата, както и закупуване на специализиран транспорт за предоставяне и на мобилни услуги, за да може да се работи на място в дома на потребителите, при нужда. Освен това, с цел да се осигури достъп до услугата, лицата с увреждания ще се транспортират от дома им до услугата и обратно. Общата стойност на проектното предложение е в размер на близо 1 000 000 лева, като по прогнозен разчет ремонтните дейности възлизат на около 400 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com