Кметът, който е осъзнал, че народът има нужда от образование и се е борил за това до края

3225
Кметът, който е осъзнал, че народът има нужда от образование и се е борил за това до края
Снимка: Станимака духовно наследство

Павел Костов Паунов, по-известен само със собственото и бащиното си име, е емблематична и леко позабравена личност от миналото на Асеновград. Днес ще Ви разкажем за неговото дело из някогашна Станимака. Той е бил кмет на града на два пъти. Първият му мандат започва през октомври 1889 г. и трае само една година. А второто му кметуване е в периода от октомври 1896 г. до март 1899 г.

Павел Костов е роден през 1842 г. в родопското село Добралък. След завършване на училище, той става учител в родното си място. Когато в село Лясково откриват училище, Костов става и първият преподавател там. Тук започва и борбата му за извоюване на независима българска църква, за което свидетелстват честите му спорове и сблъсъци с изпратен от Цариградската патриаршия свещеник. Тази е една от причините да бъде призован от станимашките български първенци за учител в града, разказаха за Actualno.com уредниците в Исторически музей-Асеновград Росица Бикова и Магдалена Георгиева.

Носталгия по миналото

С настъпването на лятото сякаш в топлия полъх на вятъра се усеща частица от онова безгрижие, което всички приемахме за даденост като де...

Като учител по професия, Павел Костов добре разбира, че народът се нуждае от просвета и осъзнаване на своята национална българска принадлежност. Той подчертавал, че е било нужно да се открият училища във всички села в Конушка околия. С тази роля се заема настоятелството на читалище "Родолюбие" в Станимака, чийто председател е именно Павел Костов. Много са проблемите в града, с които трябва да се справи новоизбраният кмет, след като гърците оставят общината без пари и без архив. Неприятности в този момент е създавала и собственичката на къщата, в която е работил Общинският съвет.

Въпреки трудностите, Павел Костов полага основите на подготовката за изграждане на сграда на администрацията. През 1889 г. с негова помощ, като народен представител, е открита първата третокласна гимназия в някогашен Асеновград. Той е инициатор за създаване и първият по-масивен мост над река Чая - "Павльовият мост", сега познат на местните с името "Железният мост". По-късно бива изграден и още един, като е започнато строителството и на следващия. До тогава двете страни на Асеновград са били свързвани единствено с въжени мостове. По време на неговото управление са уточнени местата и зоните, в които да бъдат изградени казарма и училище. Решено е и да бъде изработен архитектурен пан на града.

Павел Костов оставя зад себе си около 30-годишна народополезна дейност в Станимашко. Той е просветен, културен и духовен пастир. Крепител на българските традиции, водител на българите. Будител на национално осветяване и идентификация на гръкоманите, елинофилите и повлияните българи в онези години, когато елинизацията е завладяла Станимака.

На 22.02.1902 г. на 54-годишна възраст, приключва земният път на Павел Костов.

Кметът на Калофер е отстранен от длъжност

Кметът на Калофер Румен Стоянов е отстранен от длъжност, съобщи bTV.  Причината е конфликт на интереси. Стоянов е назначил на рабо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com