Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митинг в Асеновград в Деня на детето срещу застрояване на зелена площ

25 май 2018, 11:16 часа • 6733 прочитания

Асеновградчани се вдигат на протест заради застрояване на една от последните останали зелени площи в асеновградския квартал "Христо Ботев".

Градинката се намира на кръстовище между улиците „Бузлуджа“, „Сливница“ и „Искра“. За проблема сигнализираха жители на района. От трибуната на местния парламент, проблемният въпрос бе поставен на вниманието на Общински съвет-Асеновград от Илия Петров - представител на Инициативния комитет.

Вместо построяване на 8-етажна жилищна сграда, гражданите настояват пространството да остане зелена площ и да бъде благоустроено - да се изградят детска площадка, да се поставят пейки, чешма, беседки, пързалка, осветление и т.н. Хората искат градинка и място, на което да играят децата им.

Най-близките детски площадки са на няколко километра – в центъра на града и в квартал "Баделема". Граждани разказват, че мястото, заедно с бившия Младежки дом, е обявено за парк още през 1932 г., а днешният казус води началото си от 90-те години на миналия век. По думите им тогава общинари са изготвили документ с невярно съдържание, чрез който тази земя е преотстъпена на частно лице. Знаейки какво извършват, общинските служители са изчакали да отмине 10-годишният срок на валидност за понасяне на наказателна отговорност. През октомври миналата година Общински съвет-Асеновград прие решение, с което разрешава изготвяне на ПУП за жилищно застрояване. За разрешаване на проблема е организирана подписка.

Искането на протестиращите е процедурата да бъде спряна, а общинските съветници да преразгледат и съответно да изменят решението си, както и да ревизират причината за преотстъпването на земята. Желанието на гражданите е да се организира публичен дебат, на който да бъдат изслушани всички гледни точки и доводи на заинтересованите страни. Ако това не се случи, хората искат провеждане на местен референдум по казуса. Жители на квартала заявиха, че ако гласът им не бъде чут от местната управа, ще отнесат проблема до национално и европейско ниво.

Освен подписката, асеновградчани организират и протестен концерт-митинг в Деня на детето (01.06.18 г.), в градинката от северната страна на Палеонтологичния музей в Асеновград, намираща се на улица „Сливница“ №35 - на завоя за квартал Баделема. „Нека всички родители с децата да отидем на този концерт, за да спрем това продължаващо безобразие, защото никой няма право да отнема мястото им за игра.“, пишат в социалната мрежа инициатори.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес