Монахиня Юлита: Камбанарията на Мулдавския манастир е в аварийно състояние

10532
Монахиня Юлита: Камбанарията на Мулдавския манастир е в аварийно състояние
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Камбанарията на Мулдавски манастир "Света Петка" край Асеновград е в аварийно състояние и съществува опасност от срутването й. Това съобщи игуменката на Светата обител монахиня Юлита. Тя изрази надеждата си в най-кратки срокове да бъде осигурено финансиране, за да се предприемат мерки по укрепването й. В противен случай съществува опасност от инциденти. Камбанарията е издигната малко след Освобождението на България през 1878 г. върху съществуващия нартекс. Още от тогава основите й не са здрави, по думите на игуменката. С времето, от дъждовете почвата се е напоявала с дъждовна вода и постепенно се е слягала все повече. Преди близо 6 години са били поставени временни укрепителни скоби, които задържат колоните и до днес.

Подхванаха проекта за пътя към Мулдавски манастир "Света Петка"

Процедура за промяна на част от предназначението на терени от горския фонд по трасето, през което преминава пътят за Мулдавски манастир...

Монахиня Юлита обясни, че за реставриране на храма и камбанарията в момента се изготвя проект, с който ще се потърси финансиране от държавата. Тя припомни, че преди близо 2 години бяха отпуснати около 500 000 лева за подпомагане възстановяването на манастирското крило, което изгоря при пожар. Междувременно, стана ясно, че вече са направени първите стъпки по изготвянето на проект за изграждане на пътя към Мулдавски манастир "Света Петка" заедно с водопровод, 2 подкачващи станции и водоем с вместимост около 40 кубика.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев обясни, че градската управа е внесла в кадастъра обновен проект и следва той да бъде изпратен за одобрение и до Министерството на земеделието, храните и горите. Водят се и преговори с министър-председателя Бойко Борисов да бъде осигурено финансиране от Правителството за изграждане на пътя. По думите на Грудев, реализирането на целия проект, който включва изграждане на пътя и водопровода заедно с 2 подкачващи станции и водоем, ще струва около 2 500 000 лева. Местната власт обмисля вариант резервоарът с водата да е с по-голяма от 40 кубика вместимост, с цел да се водоснабдява и вилна зона "Параколово", разположена малко над манастира.

Ако пътят бъде изграден и асфалтиран чак до Светата обител, монахиня Юлита има идея там да се провеждат зелени училища за ученици и събития за поклоннически групи с отци. В заключение игуменката каза, че проектът, който се изготвя за реставриране на храма, трябва да бъде одобрен от Епархийския съвет и от Националния институт за културно наследство (НИКН). Финансиране за реализацията им ще миже да се поиска едва след одобрение.

Историята на асеновградския храм с виенски часовник на камбанарията си

В съвременния свят българинът, обичайно, е свикнал по празници по-често да се обръща към Бог. Да отправя молитви за здраве и благополуч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com