Мъж от Асеновград запали къщата на починала си баба в знак на отмъщение

4928
Мъж от Асеновград запали къщата на починала си баба в знак на отмъщение

Мъж от Асеновград запали къщата на починала си баба в знак на отмъщение, предаде кореспондентът на Actualno.com от населеното място. 

Двамата са били в лоши отношения. Живеели са заедно в споменатата жилищна сграда. Впоследствие се наложило асеновградчанинът да напусне къщата. В сградата, обаче, останали негови вещи. Къщата била с изключено електричество, но вътре имало свещи. През месец април тази година мъжът споделил на негов приятел, че няма къде да живее. Той му разрешил да се пренесе в апартамента, който обитават със съпругата си, като е обещал, че няма да му иска наем. Два месеца по-късно, както обичайно, семейството си легнало около полунощ. Малко преди 3 ч. през нощта кучетата в двора им се разлаяли. Стопанинът им извикал през прозореца да пазят тишина и се прибрал. След около 15 минути ситуацията се повторила. Тогава мъжът излязъл на двора и видял, че гори покривът на съседна къща. Незабавно се обадил на телефон 112 и съобщил за инцидента.

"Рицар на добрата воля" в Асеновград отново стана Рамадан Ахмедов

„Рицар на добрата воля“ в Асеновград за втора поредна година стана Рамадан Ахмедов. Той заслужи званието за приноса си в не...

Пламъците били забелязани и от друг минувач, който по това време се прибирал от купон с приятелите си. Той също сигнализирал на телефон 112. След това, отишъл до близкия ресторант, където потърсил помощ от посетители. Хората се отзовали. Изтичали до къщата и започнали да тропат по прозорците, но никой не излязъл. В този момент пристигнали и екипи на полиция, както и пожарникари, които потушили огъня. В хода на разследването е установено, че наследникът на къщата е влязъл вътре през двукрила дървена врата, намираща се в задната ѝ част. Тъй като електричеството в сградата е спряно, на втория етаж той намерил пакет свещи, останали от погребението на баба му. Запалил едната с кибрит и обиколил няколко от помещенията в къщата. Проверил по стаите за наличие на негови вещи по гардеробите и шкафовете. Все пак намерил свои маратонки и се е преобул. В една от стаите открил одеяло и фотоалбум със снимки, които също били негови и ги взел.

Бидейки със запалената свещ на таванската стая на къщата, в момент на гняв той решил да запали сградата. Със свещта подпалил една черга на тавана. Възникнал пламък, висок 15 сантиметра. Едва тогава подпалвачът осъзнал, че е направил нередност и загасил огъня, стъпквайки го с крака. Мъжът твърди, че излизайки от таванската стая, е установил, че пламъкът е загасен. Неговото съпричастие към пожара е установено и от видеозаписи на охранителни камери на улицата. В съдебната документация се посочва, че наследникът ясно е съзнавал, че иска да запали къщата. След като е видял пламъка се е уплашил и се е опитал да загаси огъня, но не е успял изцяло. “Твърде вероятно е да са останали незагасени частици и искри, които са продължили да тлеят и след известно време са станали причина за самия пожар.”, се обяснява в експертизата. Уточнява се, че условия за самозапалване не е имало. Обстоятелствата, способствали възникването и разпространението на пламъците, са наличие на огромно количество горимо натоварване - дървена структура на покрива, на вътрешното стълбище и на междуетажните конструкции.

Съществувала е голяма опасност от разпространението на огъня върху съседните имоти, тъй като къщата, която е горяла, е залепена за други две сгради. Покривите им са в голяма близост един до друг. Ранното откриване на огъня, както и своевременните действия на пожарникарите от РСПБЗН в Асеновград са предотвратили това. Опасност за живота на хора не е имало, тъй като в момента на пожара къщата е била необитаема. Собственичката на първия етаж изгорялата сграда от години живее във Великобритания. В съда подпалвачът се е признал за виновен. Изразил е и съжаление за стореното. Той няма криминално досие. Отгледан е от баба си, която след смъртта си, не оставя апартамента на внука си, поради което сега мъжът живее в дома на своя приятел. Работи като носач в една от траурните агенции в Асеновград. От изготвената по делото техническа експертиза се установява, че общата стойност на щетите от пожара е в размер на около 25 000 лева.

Районен съд Асеновград счита, че мъжът е имал възможност да предвиди лумването на пламъците. Той е можел да изнесе запалената черга извън сградата или да полее огнището с вода. Първоначално съдът в Асеновград реши да постанови наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 12 месеца. Взеха се под внимание и смекчаващи отговорността обстоятелства, а именно – млада възраст на извършителя, тежко материално положение, добри характеристични данни, чисто съдебно минало, признание на вината още в хода на досъдебното производство и спомагане за разкриване на деянието. Отчетени бяха и причините и условията за извършване на престъплението – отношение на вече починалата му баба към него и нейните наследници и изгонването му на улицата, при наличие на къща, в която той да живее.

Нов 6-метров светещ кръст пази Асеновград

Нов 6-метров светещ метален кръст, поставен при параклис над квартал „Метоха“, пази Асеновград. Светинята е дарение от жена...

Предвид тези обстоятелства, определеното наказание бе редуцирано на осем месеца “Лишаване от свобода”. С оглед и на липсата на криминални прояви, Районен съд Асеновград реши, че подсъдимият ще се поправи и превъзпита и без да се налага той реално да изтърпи ефективна присъда. Така, отложи осемте месеца за срок от три години условно. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд Пловдив в 15-дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com