Над 330 родопчани се събраха на Родопска среща в Асеновград

3575
Над 330 родопчани се събраха на Родопска среща в Асеновград
Снимка: Atualno.com

Над 330 родопчани се събраха на Родопска среща в Асеновград. Това е традиционно събитие, което се провежда в асеновградски регион от 1997 г. насам, предаде кореспондентът на Actualno.com в града.

Целта е да се обединят стотиците родопчани, родени в ропоски градове и села и живеещи в Асеновградско.

Прибраха ромите, ранили полицай в Асеновград

Привлечени като обвиняеми от Районна прокуратура-Асеновград, по случая с ранения полицай в града, са двама асеновградчани. 39-годишният...

"Искаме да изразим нашата обич към Родопа планина, да се насладим на типичните за региона песни и да поиграем традиционните хора.“, споделиха развълнувано присъстващи на срещата.

Събитието бе открито от гайдарски състав „Големите гайди“ в Асеновград. Под звуците на типичните родопски ритми на крака се изправиха всички присъстващи.

Последва кратко слово на Теодор Пеев, който е потомък на изследователя на Родопите Стою Шишков. Пеев е и председател на Родопско дружество „Рожен“-Асеновград, чието дело е организирането на срещата.

"Вашето присъствие тук днес е доказателство, че духът на Родопите е жив, че той е във всички нас." С тези думи Теодор Пеев приветства гостите.

Полицай пострада при циганска свада в Асеновградско

Инцидент с пострадал полицай е станал снощи на пътя между Асеновград и Поповица, когато избухнала свада между 30 роми, настанени в чети...

Снимка: Actualno.com

Сред официалните лица на събитието бе кметът на общината доктор Емил Караиванов. Той се обърна към родопчани, като ги призова да продължават да пазят традициите и да се гордеят с красотата на Родопа планина.

Последва традиционната родопска песен „Бела съм бела, юначе“. Изпълнението бе придружено то пукота на оръжие. Вечерта продължи с народни музика и фолклор и в духа на родопския диалект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com