Нова възможност за работа за хора с увреждания, стимулират работодателите да ги наемат

16390
Нова възможност за работа за хора с увреждания, стимулират работодателите да ги наемат
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Oт 15.08.18 г. Агенцията по заетостта започна да набира заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания. Заявленията се приемат по проектите "Обучения и заетост за младите хора" – за безработни лица с трайни увреждания до 29 г., и "Обучения и заетост" – за хората на възраст над 29 г., съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Точно 32-ма асеновградчани с увреждания са започнали работа през първите седем месеца от 2018 г. 11 от тях са наети на субсидирани свободни работни места по програми и мерки за обучение и заетост. Останалите 21 души са назначени по разкрити от работодатели вакантни длъжности от реалния сектор на икономика.

Ангелкова обеща промени в закона, с които да се осигури достъпна среда за хора с увреждания

Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) да добавим промяна, която да даде дефиниция на това как...

Позициите, на които са се реализирали безработните от Асеновград, са от различни сфери. По-често те са в преработвателната индустрия, леката промишленост и в системата на услугите или обслужването.

Всеки работодател, който желае да участва, може да подаде заявка за разкриване на свободни работни места, според своите потребности. На този етап от изпълнението, одобрените безработни лица с увреждания ще могат да преминат и професионално обучение или такова, за придобиване на ключова компетентност. Заявки от работодателите се приемат на хартиен носител в Бюро по труда-Асеновград и в останалите дирекции в страната, лично или чрез пълномощник, в работни дни – от 08:30 ч. до 17:00 ч.

Размерът на общо отпуснатата безвъзмездна финансова помощ на национално ниво по новия компонент на проект "Обучения и заетост за младите хора" е над 8 800 000 лева, а на "Обучения и заетост" – 10 000 000 лева. Квота за отделните общини няма. Заявките за свободни работни места ще се разглеждат по реда на подаването им, до изчерпване на финансовия ресурс. Очакванията са с планираните средства в национален мащаб да се осигури заетост за 200 младежи до 29-годишна възраст и на още 800 лица над 29 г.

Близо 5 000 (в национален мащаб) са хората с увреждания, които са започнали работа през първата половина на 2018 г., с посредничеството на Агенцията по заетостта. Целта на проектите е да се предостави възможност за устойчива заетост на една от най-уязвимите групи на пазара на труда. По този начин ще се предотврати изпадането ѝ в продължителна безработица, загубата на трудови умения и социалната изолация. А работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място, уверяват от Агенцията по заетостта. Планира се със средства от ОП РЧР да бъдат поети възнагражденията, съгласно минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите по проектите, за 24 месеца. На работодатели, които задържат служителя/служителите в продължение на още половин година, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от шест минимални работни заплати, установени за страната. И двата проекта се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОП РЧР).

Новата финансова подкрепа за хората с увреждания влиза в сила от 1 януари 2019 г.

Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания, която ще е обвързана с линията на бедност и ще се отпуска първоначално на база на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com