Община Асенoвград планира продажба на близо 140 имота

4945
Община Асенoвград планира продажба на близо 140 имота
Снимка: Actualno.com

През 2017 г. са проведени 38 търга за продажба на общинска собственост в Асеновград. Общият брой на разпоредителните сделки с имущество е 44, а приходите от тях са на стойност близо 1 450 000 лева.

Сумата е с около 570 000 лева повече в сравнение с постъпленията от 2016 г. Според отчета на кмета на Асенoвград доктор Емил Караиванов, разликата се е получила, вследствие продажбата на притежаваните от Общината 97,39% ид.ч. от бившия магазин „Детмаг“. Малко над 1 030 000 лева са влезли в общинската хазна от продадени сгради през миналата година. Останалите постъпили приходи са от продажба на земи.

В Асеновград пропада път, изграден за милион преди три години

Пропада път, за изграждането на който преди около три години бяха вложени близо 1 000 000 лева. Участъкът, свързващ асеновградския квар...

От извършените разпоредителни сделки към приходите на Община Асенoвград се начисляват и още около 4 400 лева от такси за административни услуги и над 34 400 лева местен данък.

Приблизително 134 000 лева са постъпилите средства от продажба на шест общински жилища, закупени от наемателите им по пазарни цени, без търг или конкурс. През 2017 г. Общината разполагаше с общо 194 такива имота. Към момента в общински жилища живеят 178 семейства, 19 от които са от ромски произход. 10 от настанените са с психично заболяване. Толкова са и самотните възрастни хора. През 2018 г. Общинска администрация има намерение да предложи за продажба точно 137 имота.

Освен на територията на Асенoвград и кварталите му, част от подготвените за продаване имоти се намират и в някои от асеновградските села Тополово, Орешец, Конуш, Козаново, Лясково, Бачково, Червен, Новаково, Добростан и други. Една от причините, поради които ежегодно за продажба се обявяват немалък брой общински обекти и земи, е разходваните по тяхната охрана средства – около 100 000 лева годишно. А услугата се осъществява от частни фирми. Освен това, Общината няма намерение да инвестира в тези имоти заради неподходящото им разположение и местонахождение.

За сметка на това, в настоящата година Общинската администрация на Асенoвград възнамерява да придобие в собственост около 30 имота. Обявени за отдаване под наем, пък, се планира да бъдат над 140 обекта и терени. Списъците следва да бъдат качени на официалната интернет страница на Община Асенoвград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com