Общински служители вече ще говорят и жестомимичен език

4213
Общински служители вече ще говорят и жестомимичен език

Езикът на хората с увреден слух ще учат 15 служители от социални институции в Асеновград.

В обучението ще се включат представители на Общината, Центъра за настаняване от семеен тип, Центъра за обществена подкрепа, Дневния център за деца с увреждания и Общностния център в града. На жестомимичен език ще се учат служители, които по-често комуникират с хора с увреждания.

Предподавател в обучението е Величка Кривчева. Първата теоретична тема, с която започнаха обучетлния процес днес общинските служители, е „Хора с увреден слух и сурдопедагогиката в България. Психологически особености при общуването“. Запознаха се и с дактилната азбука. По време на обучението социалните работници ще се научат как да изразяват с жестове частите на тялото, храните и напитките, облеклото, религията, числата, растенията и животните, природните явления, чувствата и емоциите и други.

Талантливи деца получиха приз „Достоен асеновградчанин“

Най-достойните сред достойните асеновградчани бяха отличени от „Съюз на творците“ в Асеновград по повод Деня на народните Б...

От днешния урок стана ясно, че в жестомимичният език, както останалите, също се ползват жаргонни и диалектни изрази. А за може единглух човек да ни разбере, освен мимика в комуникацията си с него ние трябва да приложим и ясно и правилно изговорен звук и съответно – дума.

Любопитен факт, който бе разказан в първия час е, че през 1898 г. министърът на Просветното министерство е издал закон, според който е било задължително глухите хора да завършват Институт за глухонеми. Такива биват открити за пръв път София през 1906 г. и след това в Пловдив през 1928 г. Там обучителния процес, който е бил приложен, е взаимстван от немската система. В Асеновград обучението ще продължи два месеца.

Ще бъдат проведени 20 занимания по три часа. Накрая обучаващите се ще имат две практически занятия, по време на които ще в час ще им гостуват хора с увреден слух. Накрая социалните служители ще трябва да положат и изпит, след който ще получат сертификат за квалификация.

Обучението се организира от Община Асеновград и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолелтни и непълнолетни в града, от бюджета на която се финансира. Крайната цел на процеса е служителите да придобият основни умения за общуване с хора с увреден слух. Да се осигури ефективна и равностойна комуникация с уязвимите граждани и да бъде улеснен достъпът им до социални и обществени услуги. Цели се и по-доброто им интегриране в обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com