Отсичат дървета заради паркоместа в Асеновград, граждани излизат на протест днес

3562
Отсичат дървета заради паркоместа в Асеновград, граждани излизат на протест днес
Снимка: Actualno.com/Facebook

Асеновградчани организират пореден импровизиран протест днес. Недоволството на гражданите е породено от масово изсичане на дървета на улица „Асенова крепост“ в града. Причината за премахването на множество дървесни видове там е ремонт на пътната и тротоарната настилки. До момента по тази улица, в участъка от ОУ „Христо Ботев“ до ОДЗ „Бако Динчо“, са отрязани общо 10 броя японска софория и липа.

В отговор на недоволстващите, от местната власт в Асеновград посочиха, че преди да започнат дейностите е направено обстойно изследване. Увериха, че са отсечени само болни и сухи дървета, които пречат на изпълнение на проекта и не са от защитен вид. Улица „Асенова крепост“ е включена в Инвестиционна програма 2018 г. на града, а ремонтът й ще струва около 70 000 лева. Дейностите включват цялостно преасфалтиране на 200-метрова отсечка, подмяна на тротоарна настилка и изграждане на общо 26 паркоместа. За целта улицата ще бъде разширена, а на мястото на отсечените дървета ще могат да паркират 21 автомобила.

По проект в Асеновград - режат дървета, за да обособят паркоместа

Повече от пет дървета на възраст около 30 г. от вида Липа бяха отсечени, за да бъдат изградени места за паркиране на автомобили в асено...

Случващото се в района предизвика бурни реакции в социалната мрежа. Група асеновградчани сформираха официален сигнал, който ще изпратят до Областна администрация-Пловдив, ДНСК, Министерство на околната среда и водите и други компетентни институции. В писмото си те настояват да бъде извършена незабавна проверка. Твърдят, че проектът не е бил внесен за обсъждане и гласуване от Общински съвет-Асеновград, „нито за него са били уведомени по някакъв начин гражданите“.

В жалбата си природозащитниците описват, че „експертно мнение от специалисти-арбористи предварително не е търсено“, както и не е предвидено на местата на отсечените дървета да бъдат засадени нови. Искането на алармиращите за проблема е да бъде направена екологична оценка и експертиза, от страна  на държавата, за резултатът, до който ще доведе премахването на дървесните видове, върху околната среда и качеството на въздуха в района. Хората искат на мястото на отсечените дървета да бъдат засадени нови.

Асеновградчани изразяват позицията си, че оформянето на корени и кастренето на клони в Асеновград „не е съгласувано с експерти в тази област и се стига до осакатяване на дървета, които впоследствие не могат да се възстановят“. И още – хората настояват по поетия ангажимент за засаждане на нови фиданки, да бъде проследено развитието на младите дървета и да се полагат адекватни грижи за тях, като своевременно се подновяват и изсъхнали, липсващи или счупени такива. В края на жалбата си, гражданите посочват, че пряко отговорните лица следва да бъдат „назовани и персонално санкционирани“

За да изразят недоволството си от случващото се асеновградчани се събират на протест пред сградата на общината днес (29.11.18 г.) в 09:00 ч.

Граждани готвят протест заради сеч на дървета по "Графа"

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София тече вече два месеца, но обещанията, които са направени по отношение на запазване на съществува...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com