Пак се отложи ремонтът на пътя към манастира „Света Петка" край Асеновград

1183
Пак се отложи ремонтът на пътя към манастира „Света Петка" край Асеновград
Снимка: Actualno.com

"Пътят до манастир „Света Петка-Мулдавска“ край Асеновград е в изключително лошо състояние. Дъждовете са изровили дупки и канавки. Трудно се минава дори с висока кола. Да не говорим, че спешни автомобили не успяват да стигнат до храма. Болни и възрастни хора не могат да ходят пеша, защото се налага да си оставят колите там, където приключва асфалта.“

Така описа състоянието на пътя към манастира игуменията Монахиня Юлита пред кореспондента на Actualno.com.

Майка поиска 10 000 лева за лечение. Отпуснаха й 300 лева

Майка на 11-годишно момиченце страда от тежко заболяване. 33-годишната Гергана Павлова от Асеновград е с поставена диагноза „Рела...

Заради това не може да започне и дългоочакваният ремонт на опожаренто през 2010 г. едно цяло манастирско крило на храма. За целта игуменията е осигурила финансирането, което е на обща стойност около 500 000 лева. Поради лошото състояние на пътя сторителна техника не може да се изкачи до обителта, защото трасето е опасно, смята монахиня Юлита.

Тя изрази разочарованието си от бездействието на отговорните институции. От неизпълнените надежди поне за заравняване на отсечката, за полагане на временна настилка, която да бъде претъпкана с валяк, за да не може да бъде разронена или отнесена отново от дъждовете. Игуменията обясни, че МРРБ спря поръчката за първоначалния проект за 432 000 лева, като стойността, която трябваше да бъде отпусната тогава, бе в размер на 318 000 лева.

В отговор ресорният заместник-кмет на Асеновград инженер Петър Бояджиев днес посочи, че за около 20 000 лева Общината ще възложи изготвянето на ново цялостно обследване и ще бъде извършена корекция на проекта. Той обясни, че това е наложително, тъй като теренът е скалист и на места трябва да се осъществи разширение на отсечката. А в контекста на проблема на 18-тото редовно заседание на Общински съвет-Асеновград съветникът от ГЕРБ Костадин Яков припомни, че преди години бе дадено обещание да се отпуснат средства за ремонт на пътя към манастира „Света Петка-Мулдавска“.

„Тези 300 000 лева обаче не можаха да се усвоят. Тогава кметът обеща, че когато дойде времето тази сума ще бъде осигурена от Общината. Моментът настъпи. Питам откъде ще дойдат тези пари сега.“, обърна се с въпрос към Администрацията Яков.

Вече няма да отнемат разрешителни на търговци, които не пазят чистота

Няколко разпоредби на Община Асеновград са незаконосъобразни, съобщиха за Actualno.com от Върховната административна прокуратура. Tова...

„Определените 300 000 лева са за четвъртокласната пътна мрежа и са включени в Бюджета за предишна година. Тогава тези средства не бяха усвоени до шестмесечието и след това бяха пренасочени към други стоителни обекти, свързани с капиталовата програма. За следващата година ваша воля – на съветниците - е тези пари, които се предоставят чрез трансфер от Бюджета на Държавата към общинския, можете ако решите да ги отпуснете за строежа на пътя към манастирската обител.“, прехвърли топката в отговор заместник-кметът инженер Мария Вълканова, изпълняваща длъжността кмет към момента.

В заключение тя съобщи от трибуната на местния парламент, че се планира скоро участъкът да бъде чакълиран, за да може да започне строителството на опожареното манастирско крило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com