Пак скача такса "Битови отпадъци" в Асеновград

3343
Пак скача такса "Битови отпадъци" в Асеновград

От новата година асеновградчани ще плащат по-скъпа такса „Битови отпадъци“. Промяната в цената на услугата стана факт след кратък спор и обсъждане на заседание на местния парламент в града. Към градската управа общинският съветник от ГЕРБ Костадин Яков се обърна с въпрос, касаещ причината за увеличението.

В отговор заместник-кметът по финансите Тамер Бейсимов посочи, че таксата би следвало да покрива разходите за сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и обезвреждане на отпадъците. От друга страна се налагат отчисления, съгласно наредбата на Министерството на околната среда и водите, като всяка година сумата е различна. За 2017 г. тя е в размер на 47 лева за тон, или с около 10 лева повече за 2016 г. Тези отчисления целят да покрият разходите за обезвреждане на отпадъците, рекултивация на депото, мониторинг и съответно – изграждане на нови депа, след изчерпване капацитета на съществуващото.

Асеновград праща 5 000 лева на бедстващо Хитрино

5 000 лева в помощ на бедстващото Хитрино отпусна Община Асеновград с решение на Общинския съвет в града днес. „Необходимо е ние ...

Анализите показват, че сумата, събирана за тази цел, е недостатъчна и това налага актуализирането на промилите. След взетото от Общински съвет-Асеновград решение, размерът на такса „Битови отпадъци“ за 2017 г. ще бъде повишена с 0,35 промила. Така, за жилищни и вилни имоти от 2,15 промила тя ще достигне 2,50 промила. А за нежилищни обекти и предприятия завишението ще е от 7,15 промила на 7,50 промила.

В зависимост от зоната, която обитават, гражданите на Асеновград ще трябва да отделят по около още 15 лева за такса „Битови отпадъци“ през следващата година, а юридическите лица ще плащат близо 45 лева повече. Размерът на този вид задължение за отделните населени места в Асеновградско се определя на база предложения от съответните кметове, в зависимост от очакваните приходи и разходи, според действащите договори. Против скокът на цената за смет се обявиха съветниците от ГЕРБ в Асеновград.

Мотив за решението им е, че увеличението е неоснователно и ще натовари излишно гражданите, а и разликата би могла да се обезпечи от резерв или чрез събиране на задължения от дългогодишни длъжници. В тази връзка, Бейсимов съобщи, че от 01.01.16 г. до 14.12.16 г. е извършено принудително събиране на приходи, като са съставени над 480 акта за установявване на задължения по декларации. Издадени са повече от 100 акта за прихващане и възстановяване и са извършени близо 230 посещения по адрес. Образуваните изпълнителни дела за 2016 г. от частен съдебен изпълнител за събиране на такива задължения наброяват близо 460.

Последният скок на такса „Битови отпадъци“ за асеновградчани бе през миналата година, отнасящ се за настоящата. Тогава увеличението беше в размер на около 8%, а посочената причина - отново отчисленията, наложени от Държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com