Починалите в Асеновград се превозват в автомобили на преклонна възраст

2591
Починалите в Асеновград се превозват в автомобили на преклонна възраст

На загуба през 2015 г. е работело общинското дружество „Обреден дом“ в Асеновград, става ясно от годишния финансов отчет на структурата. Той бе приет днес (18 май), без възражения и коментари от съветниците на града, предаде кореспондентът на Actualno.com от Асеновград.

След Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“ и предприятието по туризъм към Общината, това е третата общинска организация, която отчита финансов минус за миналата година. Непокритата загуба на дружеството е в размер на близо 3 000 лева. Дружеството разполага с два служебни автомобила, като единият е на 25 г., а другият – на 37 г. А сградата, за която се плаща наем над 300 лева, се нуждае от спешен ремонт, е описано в отчета.

Асеновград решава за бурките през юни

В средата на следващия месец ще бъде обсъдено предложението за забрана за носене на бурки на територията на община Асеновград. Това ще ...

Приходите на „Обреден дом“-Асеновград за същия период са в общ размер на малко над 62 300 лева. Постъпленията са от търговия и от извършени шивашки и други услуги. Разходите на дружеството възлизат на около 65 100 лева. Точно 187 лева са отделени през 2015 г. за закупуване на канцеларски материали. Над 1 500 лева – за платове и още толкова за електроенергия и вода. Близо 600 лева за консумативи, ползвани за изработка на некролози. Около 2 300 лева за гориво и поддръжка на автомобилите. 166 лева отиват в графа „други материали“.

Общо над 7 100 лева „Обреден дом“-Асеновград е разходвало за външни услуги. Като такива се класифицират наем на сградата, телефони, реклама, застраховки, кремация, СОТ, куриерски услуги, интернет и други. На служителите на дружеството за 2015 г. са изплатени заплати и осигуровки в общ размер на близо 16 000 лева. Сумата, отделена по граждански и други договори за управление, възлиза на около 17 000 лева.

„Обреден дом“ е търговско дружество със 100% общинска собственост. Сyздадено е през 2000 г. В началото предметът на дейност на структурата бе организиране на тържествено сключване на граждански бракове, именуване на деца, погребения. Извършваха се и други услуги, свързани с основните граждански обреди. По-късно, с решение на Общинския съвет, от началото на 2013 г. дейността, свързана със сключване на граждански брак, отпадна като ангажимент на „Обреден дом“-Асеновград. Няколко години преди това, управлението и поддържането на гробищните паркове в града също бива отделено от дейността на дружеството. В резултат, единствената задача на общинската организация остава да осигурява всички условия за извършване на нормален погребален процес. Това и ниската конкурентоспособност са част от причините, описани в документа, заради които организацията е на загуба през миналата година. За 12-те месеца на 2015 г. „Обреден дом“-Асеновград е организирало 173 погребения.

На територията на асеновградска община осъществяват дейност още две погребални агенции, които са частни. Дали и кога Община Асеновград ще предприеме конкретни мерки са излизане от кризата на трите общински структури, работили на минус през 2015 г., предстои да разберем.

Коя е най-важната роля в живота им споделят актьорите Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев и Кирил Ефремов

„Мъжът на жена ми”- постановка на Мариус Куркински, поставена в Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград. Зал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com