Повече територия е необходима на Музея на авиацията в Крумово

2414
Повече територия е необходима на Музея на авиацията в Крумово
Снимка: Actualno.com

От по-голяма площ, за да бъде разгърната и да се покаже богатството на историята на българската авиация, се нуждае авиационният музей в Крумово. "Тази е основната причина, поради която се налага преместването на музейната сграда", каза в интервю за Actualno.com Соня Пенкова - директор на Национален военноисторически музей.

Идеята съществува и се обмисля от много години, но до този момент не се е стигнало до решение за осъществяването й. Предложението към днешна дата все още се обмисля, а още не са проведени и разговори с Министерството на отбраната. Едва след преговори ще стане ясно дали тя ще бъде реализирана.

Тийнейджъри от Асеновград се учат на безопасно поведение на пътя

180 деца и младежи, ненавършили 18-годишна възраст са пострадали при пътнотранспортни произшествия, случили се на територията на пловди...

"Музеят на авиацията в Крумово притежава сериозен потенциал. Настоящото му място не позволява той да бъде разгърнат. Нашата амбиция е да имаме повече пространство, за да можем да представим, както миналото, така и съвременното състояние на българската авиация и нейното богатство“, посочи Пенкова. И подчерта, че разширяването би било чудесен подарък за 25-годишнината на Музея на авиацията, която предстои да се отбележи през месец април тази година.

Сградата, която би могла да се ползва, се намира в жк „Тракия“ в Пловдив. Към настоящия момент тя е неизползваема и е предоставена на ВВС. На това място се е намирало първото пловдивско летище.

"Сградата е строена през 30-те години на миналия век, но е здрава като конструкция. Нуждае се от ремонт, но е красива, висока, с достатъчно място, в което да разположим експонатите“, каза Соня Пенчева. Тя обясни, че непосредствено до самата сграда се намира имот, в който би могла да бъде поставена външната експозиция. Мястото е удобно и дотъпно с всички видове транспорт, като до него се достига и пеша.

По повод Националния празник на България – 3-ти март – и тази година в Музей на авиацията в Крумово ще се проведе Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да разгледат безплатно външната и вътрешна експозиции. Ще могат да се запознаят подробно и да се качат на борда на няколко от експонатите. Отворени ще бъдат един боен хеликоптер, пътнически самолет, в който ще се прожектира филм за авиацията, и други. В същия ден от 10.00 ч. ще е безплатно и посещението в Националния военноисторически музей в София. Тогава може да бъде разгледан оригиналът на Самарското знаме - боен флаг, национална светиня и един от най-важните военни символи на Българската армия.

Кампания по засяване на дървета и цветя стартира в Асеновград

Дръвчета за засяване или друг вид растения ще предостави Община Асеновград на всеки гражданин, желаещ да направи това. Условието е посе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com