Пъстър паун радва пешеходците по пътя за Асеновата крепост (ВИДЕО + СНИМКИ)

21749
Пъстър паун радва пешеходците по пътя за Асеновата крепост (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: Радостина Бозукова

Пъстър паун вече повече от година радва асеновградчани и гостите на Асеновград, решили да посетят Асеновата крепост. Няма информация откъде птицата е пристигнала и се е заселила в района. Предполага се, че е избягал от близкия манастир край квартал "Горни Воден", където е живял заедно с друг мъжки паун. Двамата не се разбрали и единият бил прогонен след битка за територия.

Пауни в добруджанските дворове (СНИМКИ)

Когато в социалните мрежи се появи публикация, че пауни се разхождат по улица на квартал в Добрич, изглеждаше като фалшива новина &ndas...

Постепенно пъстроцветната птица се заселила над Асеновата крепост, а преминаващите и работещите на туристическия обект започнали да му дават храна. Така оцелявал сам до тази пролет, когато ентусиасти решили да закупят и да му закарат приятелка, за да не е самотен. Местните дали име на пауна - Асен, а партньорката му кръстили Ленка. Той не се притеснява от хората и не е свенлив да разперва красивата си опашка пред случайните минувачи.

За Actualno.com екологът доцент Цено Петров разказа подробности за това, какво яде и как според него, Асен е оцелял толкова дълго време в дивата природа. Пауните се хранят със семена, листа и плодове на растения, както и с безгръбначни и дребни гръбначни животни като жаби, гущери, змии и малки гризачи.

"Паунът край Асеновград оцелява благодарение на грижите на добри хора, които всеки ден зареждат съдовете за храна и вода в околностите на бившия "Горски разсадник" и параклиса "Свети Илия", разказва доцент Петров. Според него, от хищните бозайници Асен се спасява чрез здравия клюн и острите нокти по краката. Притежава изключителен слух и зрение, а при опасност литва и каца на клони. От хищните животни намира спасение в гъсталака от храсти и треви.

Близо 300 000 лв от входни такси за посещение на НПК Асенова крепост

Близо 300 000 лева са средствата, събрани от входни такси за посещение на НПК Асенова крепост в Асеновград. Приходите от продажба на ст...

Разказът на еколога потвърждава и теорията на местните за това, откъде паунът се е заселил край Асеновата крепост. "Той долита от двора на Горниводенски манастир "Свети Свети Кирик и Юлита". Причината за прогонването била, че в харема от няколко женски екземпляра имало два мъжки пауна, които са водили ожесточени борби. Изгоненият прелита няколко километра и така стига до националния паметник на културата. В манастира той е бил привикнал с присъствието на хора и храна.

Край Асенова крепост условията са същите. Ландшафтът наоколо е като в джунгла и птицата намира спасение", обяснява доцент Цено Петров. Той казва, че обикновеният паун (Pavo cristatus) е широко разпространен в Пакистан, Индия и Шри Ланка, както в джунгли, така и в обработваеми земи в близост до населени места. В качество на домашна декоративна птица, той се развъжда не само в Азия, но и в Европа и Америка.

Посетител №100 000 за 2019 г. в НПК Асенова крепост е майка на близнаци от Бургас (СНИМКИ)

100 000-ия си посетител за 2019 г. посрещна днес (31.12.19 г.) точно в 11:00 ч. НПК Асенова крепост. Това е 45-годишната Дияна Стратиев...

Мъжките пауни имат ярко оцветени пера, какъвто е и Асен. При разперването на опашката се откриват ярки "очи". Тя е дълга до 200 сантиметра. Главата и шията му са със син цвят. Гърбът е зелен, а коремната област е черна. Женските имат сиви пера и нямат удължена опашка. Оперението на мъжките до година и половина наподобява това на женските. В дивата природа пауните живеят около 15 години, а при домашни условия - до 25 години. Характеризират се с полигамните си връзки. Харемът на мъжкия паун наброява до шест женски. Размножителният период на вида е от април до края на септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com