Пътуване във времето - история за Цар Иван Асен II

11508
Пътуване във времето - история за Цар Иван Асен II
Снимка: Actualno.com

Пътуване назад в годините - по времето на Цар Иван Асен II - подготвиха ученици от асеновградската професионална гимназия, носеща името на владетеля. Повод за презентацията е днешният 9-ти март, в който се отбелязват 800 години от възкачването на държавника и 788 години от победата му при село Клокотница, Хасковско. Целта е да се запозне обществеността с личността и делата на Цар Иван Асен II, както и с миналото на Асенoвград, обясни преподавателят по история Жечка Кръжева. Гимназистите разкриха интересни исторически факти за политиката, властването и дори за част от браковете му. Династията на Асеневци управлява Второто българско царство между 1187 г. и 1280 г. Възкачвайки се на престола Цар Иван Асен II заварва страната в ръцете на различни боляри, притежаващи собствени земи. Под умелото владение на държавника техните имоти постепенно преминават в негова власт. Царят се е славил със своите дипломатичност и далновидна политика.

Година след провъзгласяването му той успява да се сдобие с първите си териториални придобивки. През 1219 г. завръщащият се от неуспешен кръстоносен поход унгарски крал Андрей II отправя молба да премине през българските земи. Иван Асен II се съгласява, при условие, че се ожени за дъщерята на владетеля - Анна и в зестра ще получи отнетите от унгарците Белградска и Браничевска области. Българският цар е запомнен сред своите поданици с великодушие и доброта. Той умеел не само да печели битки, но и да разширява границите на България. Учениците разказаха за славната победа на Цар Иван Асен II при село Клокотница и как след битката той освобождава хилядите пленени войници. В плен задържа единствено семейството на епирския владетел Теодор Комнин, срещу когото се е борил. Именно тази негова постъпка го прославя като милосърден и благороден държавник. Царят, чието име носи и Асенoвград, е единственият български средновековен владетел, позволил си да сече златни монети със своите образ и име. По негово време се строят църкви и манастири, процъфтяват книжовността и изкуствата.

Асенoвград ухае на Зюмбюл – вижте цените на цветята

Днес целият Асеновград ухае на аромат от Зюмбюл. А улиците са изпъстрени с разноцветни нюанси. Традиционно, Карамфилът остава най-евт...

За да наблюдава историята на живота си бе дошъл самият Цар Иван Асен II. Седнал величествено на своя трон в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград той слушаше с интерес презенттациите на учениците. Инициативата на гимназистите завърши със задача, в която трябваше да се наредят пъзели с образа на Асеновата препост. Специални гости на гимназистите бяха шестокласници от асеновградското ОУ „Петко Каравелов“ и военният историк доцент доктор Петър Ненков. Той каза, че подобни инициативи възпитават в родолюбие и патриотизъм подрастващите. Ненков сподели съжалението си, че в днешно време патриотични и родолюбиви българи се срещат все по-рядко. В същото време историкът изрази и надеждата си в уменията и знанията у бъдещите поколения, притежаващи силата да върнат любовта на хората към българската история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com