Столетник: Куче ми спаси живота на фронта (СНИМКИ)

5498
Столетник: Куче ми спаси живота на фронта (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

“Досега всичко беше хубаво, но вече чувствам, че възрастта ми напредва.” С тези думи шестият столетник за 2020 г. в община Асеновград Любен Кенанов приветства гостите си за юбилейния си рожден ден. Той е роден на 10.12.1920 г. Заради пандемията от COVID-91, дядо Любен отпразнува празника си със скромно тържество, на което присъстваха само с най-близките. Очакваше се да пристигнат и негови роднини от Америка, но гостуването се отложи.

Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 г. щях да се оженя пак (СНИМКИ)

Бай Идриз, както го наричат местните, днес отпразнува своя 100-годишен юбилей. Столетникът посрещна празника в компанията на внучка си ...

Пред присъстващите 100-годишният асеновградчанин разказа спомени от войната. „Нападнаха ни и скъсаха фронтовата линия. Веднага влезнахме в окопите. До мен стоеше войник от Смолян. Не щеш ли появи се едно кученце отнякъде и отиде при него. Той го изгони и тогава животното дойде при мен. Вечерта, когато останах сам, стрелят пробиват канчето, с което пием вода. Кучето скочи, бута го, изсипва го и аз останах жив и здрав", разказа най-яркия си спомен от войната столетникът.

Дядо Любен е роден в село Дряново, община Лъки. Там завършва образованието си и малко по-късно с родителите се преселват да живеят в Асеновград. На фронта отива като войник в IX пехотен пловдивски полк, където служи седем години. Стига до звание „подофицер“, като е бил и командир на взвод. След като се уволнява от полка постъпва на работа в тогавашното Горско стопанство в Асеновград, където се пенсионира през 1980 г. Любен Кенанов има трима сина, шест внуци и 11 правнуци, като най-малкият носи неговото име. Съпругата столетника е починала преди 18 години.

Днес, ежедневието му преминава в гледане на телевизия и слушане на радио. Той е благодарен на близките си, които го обгрижват с голяма любов и му помагат. Попитан от Actualno.com какво съветва внуците и децата си, за да достигнат и те неговите години, дядо Любен отговори: "Да не бъдат егоисти, да си помагат и да няма завист, това е най-важното“. По повод юбилейния рожден ден на столетника, община Асеновград му връчи поздравителен плакет, букет цветя и финансова подкрепа. Любен Кенанов бе награден с поздравителни адреси, медали и подаръци и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войната.

Столетник обмисля да спре цигарите

Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом разказа за желанието си да спре да пуши пред BBC News. Мъжът е взел това решение на 114 г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com