В Асеновград ще ограмотяват целогодишно ромите чрез курсове

1113
В Асеновград ще ограмотяват целогодишно ромите чрез курсове
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

„Изразените до момента граждански позиции, мнения и предложения ни убеждават колко много все още нерешени проблеми съществуват, по отношение на етническата интеграция. И тези казуси са на нашето общество. Поставяйки ги от трибуната на Община Асеновград, ние алармираме държавата, че няма време за губене и са необходими реални мерки и нормативни промени.“ Това каза асеновградският кмет доктор Емил Караиванов по време на второто заседание на Националната кръгла маса, чиято тема бе „Здравеопазване, демографска и социална политика“. От днешната среща стана ясно, че проблемите на етническата интеграция не са свързани само с отделни общини, като Асеновград и Троян.

Според експерти, разпространението на подобни касузи вече е достигнало общонационално ниво, но предимно такива се случват по места с ромско население, което е поставено в различен социален статус. Седем са основните приоритети за етническата интеграция, които официалните лица изведоха като мерки, в резултат от Кръглата маса. Според тях е необходимо да се разшири обхватът на медиаторската грижа, спрямо етнически групи в основни сфери, като демографската, здравната, образователната и социалната. Поставената цел тук е да се открият механизми за мотивиране ползването на този вид грижа от потребителите.

Демографска и социална политика – обект на втората Кръглата маса в Асенoвград

Второ заседание на Националната кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция ще се проведе ...

Важна задача е да се намерят и желаещи, които да бъдат способни за медиатори. Втори приоритет на властта е създаване и прилагане на достатъчно ефективни законови мерки и съответно – наказания, при съжителство на малолетни и непълнолетни. Тази точка касае и ранните раждания. Изучаването на български език целогодишно за децата, подлежащи на училищно записване, вместо само в рамките на учебната година, бе посочено като трети приоритет. Следващата цел, която си поставиха властимащите по разискваната тема, бе активизиране дейността на Националния съвет по етнически и демографски проблеми. Идеята е да се повиши координацията между него и общинските администрации в страната.

Като пети приоритет от Кръглата маса бе изведено финансовото обезпечаване за осигуряване мащабно решаване на инфраструктурните проблеми в ромските махали. Шестата точка касае създаване на механизми, чрез които да бъдат решени проблемите с ограмотяването и придобиването на квалификация за трудоспособност. Последният посочен приоритет е осъществяване на ефективно образование и грамотност в ромските общности. Специалистите смятат, че това може да се случи чрез провеждаен на курсове и занимания извън учебната система.

Седемте предложения ще бъдат представени пред Народното събрание за законодателна инициатива по официален ред. Домакин на националната среща бе Община Асеновград. В дискусията се включиха Христина Христова – съветник на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика и демографските проблеми, заместник-областният управител на Пловдив Петър Петров, експерти от социални и здравни институции, неправителствени организации от Асеновград и област Пловдив и други.

Дари книга – сподели свят!

„Дари книга – сподели свят!“ С тази сентенция Местният център за инициативи и развитие в Асенoвград призова асеновгра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com