Вече няма да отнемат разрешителни на търговци, които не пазят чистота

1122
Вече няма да отнемат разрешителни на търговци, които не пазят чистота
Снимка: БГНЕС

Няколко разпоредби на Община Асеновград са незаконосъобразни, съобщиха за Actualno.com от Върховната административна прокуратура.

Tова стана ясно след извършена проверка по надзор за законност на съдържанието на общинските Наредби в цялата страна. Вече са изготвени и депозирани в Административния съд протести против норми от Наредбата за осигуряване и поддържане на обществен ред, чистота, организация и безопасност на движението на територията на община Асеновград, които касаят така наречените „разрешения за разкопаване“.

Повече от половината бюджет на Асеновград е изпълнен

Отчет на изпълнението на бюджета на Община Асеновград за първите шест месеца от настоящата година бе представен за сведение днес на общ...

Протест е подаден и против отделни разпоредби от Наредба за преместваемите обекти, елементи на градското обзавеждане, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи на територията на община Асеновград.

Извън отразеното са налице и други случаи, в които са разкрити незаконосъобразни разпоредби в Наредби, приети от Общинския съвет в града и са предприети мерки по реда на надзора за законност, обясниха от Прокуратурата. От там посочиха, че е отправено предложение до кмета на общината относно поправяне на съществуващи пропуски, касаещи пребиваването на деца на обществени места и режима на тютюнопушене. Изготвено бе предложение до председателя на Общински съвет и до асеновградския градоначалник за отмяна на разпоредби от Наредба за условията и реда за извършване на търговската дейност на територията на Община Асеновград.

Това наложи днес местният парламент да приеме изменения в две от Наредбите, с цел те да станат законосъобразни. Нарушенията съществуват поради приети подзаконови норми, противоречащи на отделни разпоредби от Закона за устройство на територията, посочва вносителят на докладната. След днешното решение на Общински съвет-Асеновград за изменение в Наредбата за преместваемите обекти, елементи на градското обзавеждане, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи на територията на асеновградска община, вече схемите за поставяне на обекти върху частна общинска собственост могат да се издават само от кмета.

За разполагане на реклами и табели от днес ще е необходимо писменото съгласие на собствениците, като не е нужно то да бъде нотариално заверено. Наредбата за условията и реда за извършване на търговска дейност на територията на община Асеновград също бе изменена с решение на съветниците на града. При търговска дейност на открито, вече не е нужно търговците да предоставят удостоверение за липса на задължения към Общината.

Близо 1 000 лева за ученици, пътуващи от селата, отпусна Община Асеновград

Безвъзмездна финансова помощ в размер на близо 1 000 лева отпусна днес Община Асеновград с решение на Общинския съвет, за ученици, пъту...

Досега удостоверението за регистрация за търговска дейност можеше да бъде отнето при неподдържане чистотата на територията на обекта и прилежащите площи, в които се извършва търговията. С изменението на Наредбата тази разпоредба отпада. Предстои да разберем какви мерки ще се предприемат за отстраняване на останалите допуснати нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com